Israël zit expositie dwars

Een archeologische tentoonstelling in Italië over de christenen in het Heilig Land is een gevaar voor de nationale veiligheid van Israël....

JAN VAN DER PUTTEN

De 56-jarige oudheidkundige Ermanno Arslan is directeur van het archeologisch museum in Milaan. In het kader van de viering van het kerkelijke jubeljaar 2000 is in dat museum een tentoonstelling gepland over het begin van het christendom in het oude Palestina. Arslan werd belast met de organisatie van deze expositie. Samen met een antiquair vertrok hij op 6 november naar Israël om, over het uitlenen van archeologische schatten, afspraken te maken met onder meer het islam-museum in Jeruzalem. Uit zijn avontuur heeft Arslan opgemaakt dat de Israëlische autoriteiten tegen de expositie zijn 'omdat ze de overwegende Palestijnse deelname aan het project niet kunnen waarderen'.

Op 10 oktober stuurde de Italiaanse archeoloog een fax over zijn reis naar de minister van Cultuur van de Palestijnse Autoriteit. Hij denkt dat dit bericht is onderschept door de Israëlische geheime dienst. Toen Arslan en de antiquair vorige week in Tel Aviv het vliegtuig terug naar Milaan wilden nemen, werden ze door de Israëlische politie aangehouden. Ze kregen een arrestatiebevel te zien dat drie dagen tevoren door een Israëlische rechtbank was getekend.

Ze werden beschuldigd van smokkel van archeologische voorwerpen. Arslan spreekt die aantijging tegen. Waaruit bestonden de 'gesmokkelde' schatten? Uit vier stukjes glas, een olielampje, een vaasje en een munt. Arslan had ze in Israël gekocht in een gewone toeristenwinkel. Totale waarde: nog geen vierhonderd gulden.

De beide Italianen werden veertien uur lang ondervraagd. Ze mochten pas gaan nadat er een advocaat van de Italiaanse ambassade aan te pas was gekomen. Volgens de archeoloog was de beschuldiging over de kunstsmokkel een smoesje. Hij is ervan overtuigd dat zijn arrestatie een poging is geweest van de Israëlische geheime dienst om hem zodanig te intimideren dat hij van de organisatie van zijn 'pro-Palestijnse' tentoonstelling zou afzien.

Die opzet is dan gelukt. Arslan weet dat hij niet meer kan onderhandelen met de Israëlische autoriteiten en nooit meer een voet in Israël kan zetten nu hij door de politie en justitie van dat land is behandeld als een pro-Palestijnse spion. Hij heeft zijn functie als organisator van de tentoonstelling opgegeven, en blijft zich afvragen wat een specialistische archeologische expositie te maken heeft met het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Jan van der Putten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden