Israël zinspeelt op einde aanvallen

Israël nadert het bereiken van de gestelde doeleinden ten aanzien van de aanvallen op de Gazastrook. Dit zei de Israëlische premier Ehud Olmert zondag.

ANP/DPA

Israëlische troepen leverden ondertussen slag in de dichtbevolkte wijken van onder meer Gaza-Stad. Twee Noorse artsen hebben er volgens de BBC naar voren gebracht dat veel patiënten in ziekenhuizen overlijden omdat er geen middelen meer zijn om ze te behandelen.

Het aantal Palestijnen dat sinds 27 december is gedood, bedraagt circa 880 meldden hulpverleners zondag. Naar schatting 3500 Palestijnen zijn gewond geraakt. Veel slachtoffers zijn burgers zoals de meer dan 235 kinderen, circa honderd vrouwen en twaalf medische hulpverleners die zijn gedood.

Aan Israëlische zijde vielen tot dusverre dertien doden, tien militairen en drie burgers.

In het weekeinde is door vele tienduizenden mensen in de hele wereld betoogd tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook onder meer in Barcelona, Berlijn, Brussel, Caïro, Dublin, Londen, Parijs en Washington.

De leider in ballingschap van de Palestijnse Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Khaled Meshaal, heeft zaterdagavond in een televisierede van een half uur voorwaarden voor een eventueel staakt-het-vuren gesteld.

Meshaal eiste het einde van de Israëlische agressie, onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, opening van de grenzen van de Gazastrook en opheffing van de blokkade als basisvoorwaarden voor een eventueel bestand.

Hij noemde de Israëlische aanvallen op de Gazastrook een Holocaust. ‘Het bloed van Palestijnse kinderen wordt vergoten, enkel om wat meer stemmen te krijgen in de Israëlische verkiezingen,’ aldus Meshaal. ‘De vijand heeft gefaald door een Holocuast in Gaza te plegen’. De aanvallen zijn militair gezien voor de aanvallers een totale mislukking geworden, aldus de in Syrië woonachtige Meshaal. ‘Ze bereiken helemaal niets. Heeft het de raketaanvallen gestopt?’ Hamas schiet nog steeds projectielen af op Israël, nog meer dan twaalf op zondag.

In Egypte werden zondag twee kleine kinderen en twee agenten verwond door granaatscherven die rondvlogen bij Israëlische bombardementen van het Palestijnse Rafah. Egyptische waarnemers stelden verontwaardigd dat de aanvallers Egyptisch luchtruim kunnen benutten om de Palestijnen te bombarderen.

Onbekenden schoten zondag vanaf de Syrische kant op Israëli's in de bezette Syrische Golan-hoogvlakte. Israël heeft bij VN-waarnemers geklaagd over het incident waar niemand bij gewond raakte.

Israëlische tanks rukken op (AFP) Beeld AFP
Israëlische tanks rukken op (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden