Israël ziet aanpak Assad als test voor nucleair Iran

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, heeft gisteren zijn uiterste best gedaan Israël gerust te stellen over Syrië en Iran.

TEL AVIV - 'De militaire optie bestaat nog steeds', zei hij op een korte persconferentie in Jeruzalem. 'In de buitenlandse politiek hebben we niets aan holle woorden'. Kerry zei ook dat de overeenkomst over Syrië 'de toon zet' voor de manier waarop de internationale gemeenschap de Iraanse nucleaire opbouw moet aanpakken.


Zijn gastheer, premier Benjamin Netanyahu, antwoordde blij te zijn met het Amerikaans-Russische akkoord: 'Het bewijst wat ik altijd heb gezegd, namelijk dat diplomatieke stappen alleen een kans maken als ze gekoppeld zijn aan een geloofwaardige militaire dreiging'. Israël ziet de Syrische crisis vooral als een test voor Iran, dat in Netanyahu's woorden 'moet begrijpen dat het voortdurend uitdagen van de internationale gemeenschap gevolgen zal hebben'.


Het is niet waarschijnlijk dat Kerry het hier diepgewortelde wantrouwen jegens Syrië heeft kunnen wegnemen. 'Assad heeft een lange geschiedenis van manipulatie', zei gisteren Avigdor Lieberman, voorzitter van de Knessetcommissie voor buitenlandse zaken en defensie. In Jeruzalem vreest men dat Syrië snel zal eisen dat ook Israël afstand doet van de chemische wapens waarover het volgens buitenlandse bronnen beschikt. Damascus heeft daarop al gezinspeeld.


Lieberman waarschuwde dat Israël de Chemische Wapens Conventie (CWC) niet zal ratificeren, zelfs niet als de laatste Syrische gifgasgranaat is opgeruimd. 'We zullen pas overwegen het verdrag te ratificeren als er een nieuw Midden-Oosten is, dat lijkt op de Benelux', zei hij. In 1993 heeft Israël de CWC getekend, maar regering en Knesset hebben haar nooit geratificeerd.


Syrië heeft een van de grootste chemische wapenarsenalen ter wereld opgebouwd - naar verluidt 1.000 ton - als afschrikking tegen wat het ziet als Israëls atoomdreiging. Als Assad het ontwapeningsakkoord echt uitvoert, blijft er in het Midden-Oosten weinig over. Irak beschikt al lang niet meer over gifgas, de Egyptische voorraad is volgens experts niet langer effectief en Iran vormt alleen nucleair een gevaar. 'Israël wint de hoofdprijs in de loterij zonder zelfs maar een lot te hebben gekocht' schreef een Israëlische commentator gisteren.


Israëlische en buitenlandse media maken uitgebreid melding van manieren waarop Assad nu al zou proberen de wapeninspecteurs te misleiden. Ze citeren rebbellenleiders die verklaren dat het regime gifgasgranaten overbrengt naar Irak en naar Hezbollah in Libanon. Volgens een bericht in de Wall Street Journal heeft een speciale eenheid de wapens verspreid over vijftig geheime locaties.


In Israëlische defensiekringen hecht men daar weinig waarde aan. Het ontwapeningsplan beleeft al snel zijn eerste ijkpunt. Uiterlijk zaterdag moet Assad een volledige lijst overhandigen van wapens en opslagplaatsen. 'Dan zal meteen duidelijk worden wat hij in de zin heeft', zei Lieberman. 'Israël heeft namelijk een verdraaid goed idee van wat Assad wel en niet heeft.'


Dat laatste wordt bevestigd door brigade-generaal Shlomo Brom, voormalig hoofd strategische planning van Israëls generale staf. 'Er is geen land ter wereld dat zo nauwgezet in de gaten wordt gehouden door Israëlische en westerse inlichtingendiensten als Syrië', zegt hij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden