Israël zet Nederlandse vrouw van Wereldraad van Kerken uit

Israël pakt binnen-en buitenlandse critici steeds harder aan. Vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken, onder wie een Nederlandse vrouw, werd begin deze maand de toegang tot het land ontzegd. Omar Barghouti, een in Israël wonende voorvechter van de boycot van goederen uit Joodse nederzettingen, kreeg deze week een uitreisverbod.

Een vrouw loopt langs karikaturen gemaakt door Israëlische kunstenaars. Zij uiten hiermee hun kritiek op de BDS-beweging. Beeld afp

De maatregelen passen in het beleid om pro-Palestijnse groeperingen aan banden te leggen. Onlangs besloot de regering-Netanyahu ngo's in Israël te bestempelen als 'agenten van buitenlandse regeringen' als ze geld ontvangen uit het buitenland.

De Nederlandse Marijke van Duin voelt zich slachtoffer van het aangescherpte beleid. Als lid van een werkgroep van de Wereldraad van Kerken wilde ze een bezoek brengen aan Israël en de Palestijnse gebieden. Van Duin en enkele andere leden van de werkgroep werden na aankomst op het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv teruggestuurd.

Volgens de Israëlische ambassade in Den Haag werkte Van Duin onvoldoende mee aan de gebruikelijke 'grondige' ondervraging. Zij zou informatie hebben achtergehouden, met name over contacten met Palestijnen.

'Onaanvaardbaar'

Van Duin betwist dat. Ze zegt volledig te hebben meegewerkt aan de ondervraging op het vliegveld, ook al was die in haar ogen 'intimiderend, op het onbeschofte af'. De vrouw moest een nacht doorbrengen in een 'gevangenisachtige kamer' in een immigratiekantoor vlakbij het vliegveld, voordat ze op een vlucht naar Nederland werd gezet.

Van Duin heeft haar beklag gedaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ziet geen reden stappen te nemen, omdat er sprake is van een Israëlische 'binnenlandse aangelegenheid'.

De Wereldraad heeft maandag wel een officiële klacht ingediend bij de Israëlische vertegenwoordiging in Genève, waar het christelijk oecumenische genootschap is gevestigd. 'Zonder precedent en onaanvaardbaar', noemt secretaris-generaal Olav Fykse Tveit de behandeling en uitzetting van delegatieleden. 'In het verleden zijn er wel kleine incidenten geweest, maar nooit werd dit niveau van intimidatie bereikt', aldus de Noorse geestelijke. Volgens hem zou de internationale werkgroep intern spreken over klimaatvraagstukken. 'Het Israëlisch-Palestijnse conflict stond niet op de agenda.' Wel was een bezoek voorzien aan Bethlehem, een stad onder Palestijns gezag.

Marijke van Duin, Nederlandse vertegenwoordiger van de Wereldraad van Kerken.

BDS-beweging

De Wereldraad geldt in Israël als uitgesproken pro-Palestijns. Al in 2009 riep de organisatie op tot een boycot van goederen en diensten uit nederzettingen in bezet gebied. De Israëlische regering maakt zich grote zorgen over de zogeheten BDS-beweging (boycot, desinvestering en sancties), die wereldwijd voet aan de grond krijgt. Dat blijkt ook uit het reisverbod voor de drijvende kracht achter deze beweging, de Palestijnse Omar Barghouti. Hij woont in Israël, maar heeft niet de Israëlische nationaliteit. Met zijn status als 'permanent inwoner' heeft hij Israëlische reispapieren nodig. Die worden hem geweigerd, liet de Palestijnse tak van de BDS-beweging dinsdag weten.

Barghouti liet weten dat hij met zijn campagne doorgaat. 'Ik laat me niet afschrikken.' Volgens Palestijnse mensenrechtenactivisten is het weigeren van reisdocumenten de opmaat naar een gedwongen vertrek uit Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden