'Israël zal Iran spoedig aanvallen'

Een Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran lijkt met de dag dichterbij te komen. Premier Netanyahu uit zich in steeds scherpere bewoordingen als de kwestie-Iran ter sprake komt. In de media wordt volop gespeculeerd over een op handen zijnde aanval.

JERUZALEM - De overheid is deze week begonnen met het versturen van proefberichtjes aan mobiele telefoongebruikers. Zo'n waarschuwingssysteem wordt operationeel als Israël zelf onder vuur komt te liggen, bijvoorbeeld vanaf de bases van Hezbollah in Zuid-Libanon, als vergelding voor een aanval op Iran.


Volgens de regering heeft het diplomatieke overleg tussen het Westen en Iran tot niets geleid. Ook de verstrekkende economische sancties die Iran zijn opgelegd, hebben geen effect gesorteerd. Iran bouwt, zo klinkt het in Israëlische regeringskringen, gestaag voort aan zijn nucleaire programma.


Niet met name genoemde Westerse veiligheidsdiensten zouden, volgens recente berichten in Israëlische kranten, onlangs hebben gemeld dat de ontwikkeling van een Iraans atoomwapen in een verder gevorderd stadium verkeert dan tot nu toe werd aangenomen.


Volgens vicepremier Danny Ayalon moeten de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, plus Duitsland, die de onderhandelingen met Teheran voeren, 'verklaren dat de gesprekken zijn mislukt'. Voor de Israëlische radio zei hij zondag 'dat het nu duidelijk moet zijn dat alle opties op tafel liggen. Niet alleen voor Israël, maar ook voor de Verenigde Staten en de NAVO.'


Op de vraag hoeveel tijd Teheran nog moet worden gegeven om alle nucleaire activiteiten te staken, zei hij: 'Weken, niet meer dan dat.'


Israël regering is er van overtuigd dat een nucleair Iran, dat beschikt over atoomwapens, een bedreiging vormt voor het voortbestaan van Israël. Premier Netanyahu laat niet na te wijzen op uitspraken van de Iraanse president en 'holocaustontkenner' Mahmoud Ahmadinejad die 'het zionistische bewind van de kaart van het Midden-Oosten wil vegen'.


Daarnaast is Iran, aldus Netanyahu, 'de grootste exporteur van terrorisme in de wereld'. 'Het is een groot gevaar voor de wereldvrede als zo'n land over atoomwapens beschikt.'


De kwestie-Iran was de laatste maanden al een belangrijk nieuwsonderwerp in de Israëlische media, de laatste dagen lijkt het eind helemaal zoek. De grote Israëlische kranten openen elke dag met berichten waarin, met veelal anonieme topambtenaren als bron, wordt gesuggereerd dat een Israëlische aanval op Iran nabij is.


Of het ook daadwerkelijk tot een Israëlische aanval op Iran komt, bepalen Netanyahu en de zeven ministers die tot zijn 'veiligheidskabinet' behoren. Een meerderheid zou voor zijn.


Saillant is dat er nu al maanden openlijk over een aanval op Iran wordt gespeculeerd. Eerdere aanvallen, in 1981 op nucleaire installaties van Saddam Hoesseins Irak, en in 2007 op een soortgelijke installatie in Syrië, werden in het geheim uitgevoerd. De aanval in 2007 is zelfs nooit officieel bevestigd.


Opmerkelijk is daarnaast dat deskundigen, onder wie anonieme hoge legerofficieren en diverse voormalige chefs van Israëlische veiligheidsdiensten, zich in de media tegen een aanval op Iran keren. De risico's van een aanval, zonder grootschalige steun van de Verenigde Staten, zijn te groot, is de kern van hun verhaal. Het hele Midden-Oosten kan ontvlammen, menen ze.


Andere critici zeggen dat het Iraanse atoomprogramma ook bij een geslaagde aanval alleen maar enige vertraging oploopt. Ook bestaat de kans dat de Iraniërs zich massaal achter het nu nog door velen gehate bewind van Ahmadinejad zullen scharen. Netanyahu haalt er zijn schouders over op. 'Ik beslis', zei hij voor de Israëlische televisie.


Commentatoren vragen zich af hoe lang Netanyahu deze harde taal nog kan bezigen. Columnist Ben Caspitt schrijft in de krant Maariv dat hij vreest 'dat ze straks Iran alleen maar zullen bombarderen om te laten zien dat het ze ernst is'.


ISRAëLISCHE LEGER GAAT MUNITIEOPSLAG VERSPREIDEN

Het Israëlische leger kondigde vorige week aan munitie en andere voorraden over het hele land te gaan verspreiden. De meeste voorraden liggen nu opgeslagen naast legerbases, waarvan de locaties bij mogelijke vijanden bekend zijn. Critici zeggen dat het land nog lang niet klaar is voor raketaanvallen van Iraanse handlangers als Hezbollah en - mogelijk - Hamas, als vergelding voor een Israëlische aanval op Iran. Er zijn te weinig gasmaskers onder de burgerbevolking verspreid, klinkt het, ook is er een tekort aan schuilkelders in Israël. Minister van Defensie Ehud Barak rekende onlangs voor op hoeveel Israëlische burgerslachtoffers kan worden gerekend bij vergeldingsaanvallen vanuit Zuid-Libanon: 500. Premier Netanyahu riep het afgelopen weekeinde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op eind deze maand niet naar Teheran te reizen, om daar een bijeenkomst van de Groep van Niet-Gebonden landen bij te wonen. 'Daarmee verleent u legitimiteit aan een land dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede vormt', zei Netanyahu. Een ongebruikelijke oproep, menen Israëlische commentatoren. Ban Ki-moon is diplomaat, het behoort juist tot zijn taak om 'dwarsliggende' landen als Iran te bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden