Israël wint alleen een diplomatieke slag

Israël heeft een diplomatieke slag gewonnen, maar niet de strijd met Hezbollah. In de ogen van Hezbollah-leider Nasrallah en zijn vele sympathisanten in de Arabische wereld heeft Israël verloren....

Theo Koelé

Wat heeft Israël bereikt? In de eigen optiek een ‘goede’ VN-resolutie. In de eerste plaats om wat er níet in staat: geen onmiddellijke terugtrekking van troepen uit Libanon, geen veroordeling wegens buitensporig geweld, geen verplichting om een grensconflict met Libanon te regelen.

De VN-Veiligheidsraad legt de schuld voor het uitbreken van de oorlog, op 12 juli, eenzijdig bij Hezbollah. Als minpunt voor de regering-Olmert staat daar tegenover dat de aanleiding tot het Israëlische offensief, een actie van Hezbollah waarbij twee Israëli’s op eigen grondgebied werden ontvoerd, slechts vermeld staat in de inleiding van resolutie 1701. De internationale gemeenschap laat het aan Israël over om in onderhandelingen met Libanon (inclusief Hezbollah) te zorgen voor de terugkeer van de militairen, als ze nog in leven zijn.

Het Israëlische leger is door de VN niet met handen en voeten gebonden, zoals het vreesde. ‘Defensieve’ operaties zijn toegestaan. Bij elke Katjoesja-raket die neerdaalt op Israël, kan het land het recht op zelfverdediging claimen.

Het enorme aantal raketten dat zondag werd afgevuurd door Hezbollah geeft aan dat de organisatie niet ‘ineengestort’ is – alle voorspellingen van Israëlische politici en generaals ten spijt. Een bewijs van de kracht van Hezbollah is ook het recordaantal doden onder Israëlische militairen, zaterdag, tijdens gevechten in Libanon. Nasrallah heeft de Israëlische bevolking doen lijden en angst aangejaagd, zonder zijn zwaarste dreigement (een raketaanval op Tel Aviv) ten uitvoer te brengen.

In de zogeheten ‘Arabische straat’, onder Palestijnen vooral, is Hezbollah-leider Nasrallah uitgegroeid tot een held. Hij liet zien dat er geen tanks en vliegtuigen nodig zijn om Israël zware slagen toe te brengen. Het is voor groeperingen als Hamas verleidelijk om het eigen rakettenarsenaal uit te breiden, al zal het in de bijna hermetisch afgesloten Gazastrook niet gemakkelijk zijn wapens te importeren, zoals Hezbollah jarenlang heeft gedaan.

In de Israëlische publieke opinie vindt de tevredenheid van de regering over de VN-resolutie weinig weerklank. In peilingen ziet premier Olmert zijn populariteit dalen, in kranten leest hij de roep om zijn aftreden. De verwachtingen die de regering had gewekt, een snelle uitschakeling van Hezbollah door middel van een gigantisch luchtoffensief, zijn niet bewaarheid.

Bovendien: wat zijn VN-resoluties waard in het Midden-Oosten? Israël verwijt Libanon dat het Hezbollah niet ontwapend heeft, overeenkomstig eerdere VN-resoluties. Maar ook Israël heeft een reputatie te verliezen als het gaat om het negeren van VN-uitspraken.

Als de jongste VN-resolutie wel wordt uitgevoerd, zal er volgens de Israëlische regering een ‘dramatische verandering’ plaatsvinden. Libanese en buitenlandse troepen zullen hun intrede doen in ‘Hezbollah-land’, waardoor de dreiging aan de Israëlische noordgrens verdwijnt, althans vermindert.

Veel Israëlische topmilitairen en politici hebben, in hun optimistische beschouwingen van de afgelopen weken over het welslagen van het lucht- en grondoffensief, zorgvuldig het woord ‘overwinning’ gemeden. Een gevleugeld begrip werd: ‘herstel van de afschrikking’. Het is Israël echter niet op eigen kracht gelukt, de hoop is gevestigd op 30 duizend niet-Israëlische troepen.

Aan het einde van een oorlog plegen betrokkenen en buitenstaanders te spreken in termen van winnaars en verliezers. De oorlog is niet afgelopen met het staakt-het-vuren dat vandaag van kracht wordt, maar de grootste verliezer staat al vast.

De Libanese bevolking betaalde de hoogste tol, in mensenlevens en verwoesting. Libanon, dat een voorbeeld had kunnen zijn voor het ‘nieuwe Midden-Oosten’ waarover de Amerikaanse regering graag spreekt, is een slagveld geworden, waarvan ‘het oude Midden-Oosten’ er zovele kent.

Theo Koelé

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden