Israël wil praten met Palestijnen

De Israëlische regering heeft zondag opnieuw gezegd dat het zonder voorwaarden vooraf met de Palestijnen over vrede wil praten. De Palestijnen willen alleen aanschuiven als Israël een bouwstop afkondigt in Joodse nederzettingen op de Westoever. Dat weigert Israël.

ROLF BOS

JERUZALEM - De Israëlische premier Netanyahu geeft gehoor aan de oproep van het Midden-Oostenkwartet (VS, EU, VN en Rusland) om de onderhandelingen te heropenen. Het kwartet, dat onder leiding van Tony Blair poogt te bemiddelen tussen de Palestijnen en Israël, pleit voor een snelle hervatting van het vredesoverleg. De besprekingen zouden voor eind 2012 moeten resulteren in een vredesverdrag.

De Israëlische regering heeft 'de nodige bedenkingen', maar zal die pas op tafel leggen als de besprekingen zijn begonnen, aldus een regeringsverklaring. 'Israël roept de Palestijnse Autoriteit op hetzelfde te doen, en zonder aarzeling de besprekingen te openen.'

Al eerder had Netanyahu gezegd dat Israël bereid is te praten zonder voorwaarden vooraf, zondag werd de oproep officieel uitgesproken. De Palestijnse reactie bevatte weinig nieuws. De Palestijnen willen slechts praten als Israël een bouwstop afkondigt in Joodse nederzettingen op de in 1967 door Israël veroverde Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zegt dat 'Israël de wereldgemeenschap zand in de ogen strooit. Als Netanyahu het voorstel van het kwartet accepteert, dan moet het ook stoppen met bouwen en de grenzen van 1967 accepteren.'

De oproep van Netanyahu komt een paar dagen nadat de gemeente Jeruzalem bekendmaakte 1.100 nieuwe woningen te bouwen in de wijk Gilo, aan de andere kant van de grens van 1967. Dat kwam Netanyahu de afgelopen dagen op flinke kritiek te staan, ook van de Amerikanen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden