Israël wil liquidaties voortzetten

Israël is van plan om door te gaan met de liquidaties van militante Palestijnen. Volgens een anonieme Israëlische functionaris is de aanslag op Hamasleider Ismail Abu Shanab op donderdag 'nog maar het begin'....

ReutersAFP en AP

Tienduizenden Palestijnen waren vrijdag aanwezig bij de begrafenis van Shanab, een in de VS opgeleide ingenieur die als een gematigd lid van Hamas bekendstond. Ze riepen om wraakacties.

Een andere leider van Hamas, Abdel Aziz Rantisi, zei op de begrafenis dat de dood van Shanab tot in iedere hoek van Israël zal worden gewroken. 'We houden van het martelaarschap, en we streven naar het martelaarschap', sprak Rantisi, die in juni zelf doelwit was van een mislukte Israëlische liquidatie. Volgens Rantisi zullen de liquidaties geen effect hebben op Hamas, er zouden voldoende opvolgers zijn om vermoorde leiders op te volgen.

Vrijdag bestookte Hamas vanuit de Gazastrook Israëlische nederzettingen en dorpen met zelfgemaakte raketten. Er vielen geen gewonden. Volgens Hamas ging het om een eerste reactie op de liquidatie van Shanab.

De aanslag op de militante topman was volgens Israël een vergelding voor de zelfmoordaanslag die Hamas dinsdag op een bus in Jeruzalem uitvoerde. Daarbij vielen twintig doden. Volgens Hamas was de aanslag op de bus weer een vergelding voor het doodschieten van leden van Hamas eerder deze week door het Israëlische leger.

Twee Palestijnse militanten werden gisteren in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, gedood door Israëlische soldaten. Ze hadden zich in een bovenkamer van een ziekenhuis verschanst. Een derde militant raakte bij de bestorming gewond.

De Amerikaanse president Bush maakte gisteren bekend dat de tegoeden in de VS van zes Hamasleiders worden bevroren als straf voor de aanslag van dinsdag, die door Hamas is opgeëist. Ook de tegoeden van vijf organisaties die volgens Bush Hamas financieel steunen zijn bevroren.

Buitenlandse diplomaten proberen de Israëlische en Palestijnse regeringen ervan te weerhouden verder op te gaan in de nieuwe geweldsspiraal. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, riep de Palestijnse president Arafat op met Abbas samen te werken aan de 'routekaart naar vrede'. Washington beschuldigt Arafat ervan het geweld aan te moedigen en zijn veiligheidsdiensten niet tegen terroristen te laten optreden.

De VS vrezen dat de positie van Abbas, ook bekend als Abu Mazen, onhoudbaar wordt. Abbas is voor Washington een sleutelfiguur in het vredesproces, omdat hij Arafat naar de achtergrond heeft gedrongen. Maar hij staat machteloos bij de Hamas-aanslagen en de acties van het Israëlische leger. Het Palestijnse parlementslid Ziad Abu Zayyad zei gisteren: 'Als deze situatie voortduurt, zal Abu Mazen niet lang meer aanblijven.'

Het Israëlische dagblad Maariv publiceerde gisteren een 'kaartspel' met de portretten van 35 Palestijnen die op de dodenlijst zouden staan (dit in navolging van het 'kaartspel' met 55 topfiguren van het bewind van Saddam Hussein in Irak dat de Amerikanen hanteren in hun jacht op de Iraakse exleiders). Sjeik Ahmed Yassin, de leider van Hamas is hartenaas, Yasser Arafat de joker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden