Israël: wereld nu veel gevaarlijker

'Gevaarlijk voor Israël' en 'een historische vergissing'. Zo kwalificeerde Benjamin Netanyahu zondag het akkoord over het atoomprogramma van Iran. 'De wereld is vandaag een veel gevaarlijker plaats geworden', zei de Israëlische premier.

TEL AVIV - 'Het gevaarlijkste regime in de wereld is een stap verder in zijn streven naar het bezit van het gevaarlijkste wapen', zei Netanyahu, die opnieuw waarschuwde dat Israël niet zal toestaan dat Iran een atoommacht wordt.


Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman sprak zich nog feller uit. De beelden van elkaar omhelzende diplomaten in Genève hadden zijn weerzin opgewekt. 'Als je de grijns ziet op de gezichten van de Iraanse onderhandelaars dan weet je dat dit de grootste Iraanse overwinning is sinds de revolutie van ayatollah Khomeini en het verandert werkelijk niets aan de situatie in Iran', zei hij. Lieberman gaf ook lucht aan het in regeringskringen heersende gevoel dat Israël door de Amerikanen in de steek is gelaten. 'We hebben geen alternatief voor de VS', zei hij. 'Maar Israël moet op zoek naar nieuwe richtingen, in aanvulling op zijn relaties met Amerika.'


Israëls ministers deden gisteren hun best elkaar te overtreffen in het uiten van verontwaardiging over de 'slechtheid' van de overeenkomst. In hun kwaadheid vergaten de meesten te zeggen dat het slechts gaat om een voorlopig akkoord. President Shimon Peres deed dat wel. In een opmerkelijk gematigde verklaring liet hij weten dat het succes zal afhangen van de resultaten bij de verdere onderhandelingen.


De uitgesproken negatieve reacties moeten vooral worden gezien als een middel van Israël om bij de komende besprekingen de druk op de ketel te houden. Hetzelfde geldt voor de uitspraak van de premier en een aantal van zijn ministers dat Israël 'zelf zijn koers zal bepalen', waarmee ze zinspeelden op militaire actie.


Het zal de ayatollah's in Teheran waarschijnlijk geen slapeloze nachten bezorgen. In de komende zes maanden, als er wordt onderhandeld over een definitief akkoord, is een Israëlische aanval op Irans nucleaire installaties uitgesloten. Het zou de toch al gespannen relatie met Washington naar het breekpunt voeren.


President Obama is weinig ingenomen met de manier waarop de regering-Netanyahu probeert het Amerikaanse Congres te beïnvloeden om zwaardere sancties af te dwingen. Netanyahu zal al zijn politieke vaardigheden moeten aanwenden om verdere schade in de relatie met de VS te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden