Israël weigert belastinggeld af te dragen Afsluiten geldstroom Palestijnen komt hard aan

De Verenigde Staten hebben er dinsdag bij Israël op aangedrongen de afdracht van belastingen aan de Palestijnse Autoriteit (PA) te hervatten....

The New York Times

JERUZALEM

Het inhouden van Israëlische belastinggelden aan de Palestijne Autoriteit (PA) is een maatregel pijn doet. Bijna tweederde van de inkomsten van de PA komt uit die afdracht. Dat de maatregel in strijd is met het vredesakkoord dat Israëli's en Palestijnen met elkaar hebben gesloten, wordt ook aan Israëlische zijde toegegeven.

Israël heeft zich in het akkoord verplicht het bedrag aan belastingen van ruim een miljard gulden per jaar over te maken aan de PA. Israël ontvangt dat bedrag van Palestijnen die in Israël werken, of daar hun inkopen doen. Het kabinet besloot zondag, ondanks de druk die toen al van diplomatieke zijde werd uitgeoefend, aan de maatregel vast te houden.

Amerikaanse diplomaten hebben de Israëli's voorgehouden dat het afdammen van de geldstromen precies het tegenovergestelde effect kan hebben als het beoogde. De Israëli's hopen dat de Palestijnse leider Arafat nu extra zijn best zal doen een einde te maken aan de terreur. Ze hebben verklaard dat de betalingen worden hervat zodra zal zijn gebleken dat Arafat en zijn politiemacht inderdaad een hardere lijn volgen tegen de militante Palestijnen.

Maar tegelijk heeft premier Netanyahu gewaarschuwd dat zo lang dat niet het geval is, tegen de Palestijnse Autoriteit net zulke draconische maatregelen zullen worden getroffen als de Amerikanen hebben gedaan tegen landen als Libië, Iran en Irak. 'De Palestijnse Autoriteit moet beslissen wat voor soort regering ze is', aldus de premier. 'Als ze er voor kiest een regime te zijn dat het terrorisme niet bestrijdt, zullen we doorgaan met onze maatregelen.' Ehud Barak, leider van de oppositionele Arbeidspartij, is tegen het opschorten van de betalingen. 'Het is ons geld niet', zo verklaarde hij. 'Het is hun geld en ik zie ons dit niet erg lang volhouden.'

Israël heeft de Palestijnen al vaker getroffen met harde economische maatregelen. De grenzen van de Westoever en Gaza zijn afgesloten geweest, waardoor tienduizenden Palestijnen die een baan in Israël hadden, niet naar hun werk konden. Ook zijn de vredesbesprekingen met de Palestijnen vaker stilgelegd, net als na de aanslag van vorige week.

Maar nooit eerder sinds in 1993 de eerste overeenkomsten met de Palestijnen werden gesloten, heeft Israël de belastinggelden ingehouden. Nu dat wel is gebeurd, is meteen duidelijk geworden hoezeer de Palestijnen afhankelijk zijn van de Israëlische bereidheid woord te houden.

Van de begroting van bijna 1,8 miljard gulden van de PA voor dit jaar, komt 1,1 miljard van de betalingen uit Israël. Iedere maand maakte Israël een bedrag over naar Palestijnse rekeningen dat was samengesteld uit invoerrechten, btw, accijnzen op brandstof en 65 procent van de inkomstenbelasting.

De Palestijnen geven dit jaar volgens hun begroting 1,9 miljard gulden uit. Meer dan de helft van dat bedrag gaat op aan salarissen van de 78 duizend ambtenaren, politiemensen en milities die de strijdkrachten van de PA vormen. De tekorten hoopt de PA aan te zuiveren met gelden uit donaties. Enige tientallen miljoenen komen jaarlijks als internationale hulp naar de Westoever en naar Gaza, maar bijna al dat geld is door de donoren bestemd voor speciale projecten en komt nooit terecht in de Palestijnse schatkist.

De betalingen werden vrijdag stopgezet. Een betaling van 55 miljoen gulden, een gedeelte van het juli-totaal, bleef achterwege, waarop meteen een chaos ontstond. Het Palestijnse kabinet nam strenge bezuinigingsmaatregelen en alleen de allernoodzakelijkste uitgaven waren toegestaan. Palestijnse ambtenaren zeiden begin deze week dat ze zondag hun volledige salaris betaald hadden gekregen, maar niet duidelijk was toen, of de PA geld genoeg in kas had om de cheques te kunnen verzilveren.

Premier Netanyahu en zijn medewerkers hebben Arafat en de zijnen niet rechtstreeks verantwoordelijk gesteld voor de bomaanslag van vorige week. Wel hebben ze de PA verweten niet genoeg te hebben gedaan om verdachte islamitische militanten te arresteren en ze hebben Arafat er van beschuldigd sommige aanvallen te hebben aangemoedigd.

De Palestijnen moeten nog beginnen met de arrestatie van 150 verdachten van wie de Israëli's hebben geëist dat ze worden opgepakt en met de uitlevering van 31 verdachten die worden verdacht van het doden van Israëli's. Arafat heeft gezegd dat zijn strijdkrachten geëigende stappen hebben genomen en dat hij de schuld krijgt van incidenten waaraan hij niets kon doen. David Bar-Ilan, een van Netanyahu's belangrijkste adviseurs, heeft echter boos opgemerkt dat Arafat 'minder dan nul' heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden