Israël voert opnieuw aanvallen uit op Rafah

Bij nieuwe Israëlische acties in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Rafah zijn dinsdag zeker dertien doden gevallen.....

ANP

Andere bronnen melden zeventien doden. Israël zou vanuit helikopters raketten hebben afgevuurd. De VN-Veiligheidsraad komt dinsdag op verzoek van Arabische landen bijeen om over de verwoesting van Palestijnse huizen te praten.

Het Israëlische leger viel het kamp, in het zuiden van Gaza, maandag binnen. Israël wil een einde maken aan terroristische acties en aan wapensmokkel door tunnels vanuit het nabijgelegen Egypte. Vorige week doodden Palestijnen in de Gazastrook dertien Israëlische militairen.

De slachtoffers vielen bij luchtaanvallen en straatgevechten. Eén Palestijn kwam om, toen hij een bom wilde maken. Na de eerste luchtaanvallen reden bulldozers het land naast het kamp op.

Militairen begonnen dinsdagmorgen met huiszoekingen. In de nacht hebben volgens de BBC duizenden Palestijnen hun huizen en het kamp ontvlucht. Het kamp is later afgesloten, zodat er niemand meer uit kan. In scholen en op pleinen in Rafah zijn opvangtenten neergezet.

Bij de aanval zijn tanks en luchtsteun ingezet. Al snel kwam veel kritiek uit het buitenland, omdat het leger dreigde honderden huizen van Palestijnen te verwoesten en daarmee duizenden Palestijnse gezinnen dakloos zou maken.

Dinsdag zei een Israëlische legerfunctionaris, dat de actie doorgaat totdat de tunnels naar Egypte zijn verwoest. Een collega zei te verwachten dat de meeste Palestijnen na afloop weer naar hun eigen huis kunnen. De Palestijnse minister en onderhandelaar Saeb Erekat riep de 'hele wereld' op tussenbeide te komen en een einde te maken aan de 'oorlogsmisdaden'.

Israël wil Palestijnse huizen slopen om meer ruimte te scheppen voor een bufferzone tegen terrorisme in het grensgebied met Egypte. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft zondag een tijdelijk verbod opgeheven dat moest voorkomen dat het leger meer huizen in Gaza zou verwoesten. Volgens het hof is het leger namelijk gerechtigd zichzelf te verdedigen.

Dinsdagochtend waren zeker honderd huizen verwoest. Amnesty International noemde dat in een dinsdag verschenen rapport een oorlogsmisdaad. Israel zou de afgelopen jaren zeker 3000 Palestijnse huizen hebben vernield. De mensenrechtenorganisatie spreekt van schending van de Geneefse Conventie en oorlogsmisdaden. Israël hield het in een verklaring op zelfverdediging.

Dinsdagochtend waren zeker honderd huizen verwoest. Amnesty International noemde dat een oorlogsmisdaad.

Israël zou de afgelopen jaren zeker 3000 Palestijnse huizen hebben vernield. De mensenrechtenorganisatie spreekt van schending van de Geneefse Conventie en oorlogsmisdaden. Israël hield het in een verklaring op zelfverdediging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden