Israël verwerpt voorstel VS voor wapenstilstand

Israël heeft vrijdagavond een Amerikaans voorstel voor een tijdelijke wapenstilstand met Hamas verworpen. De regering-Netanyahu wil nader overleg over een bestand waar Israël wel mee kan instemmen, meldden Israëlische media.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROLF BOS

JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopte dat de strijdende partijen in en rond Gaza morgen de strijd voor een week zouden staken, opdat humanitaire hulp de getroffen bevolking van Gaza zou kunnen bereiken.

Tijdens deze voorlopige wapenstilstand zou verder worden onderhandeld over een permanente oplossing, onder leiding van Egypte.

Vrijdagmiddag leek de kans nog redelijk groot dat Israël zou instemmen met een wapenstilstand. Naar verluidt was premier Netanyahu voor, maar waren enkele hardliners in zijn regering tegen. Meestal krijgt Netanyahu dan zijn zin, maar 's avonds stemde hij samen met zijn veiligheidskabinet alsnog unaniem tegen het Amerikaanse voorstel.

Onduidelijk is, wat de eisen van Israël precies zijn. Afgelopen nacht gingen de besprekingen verder. Zeker is dat Israël ook tijdens een wapenstilstand verder wil gaan met het vernietigen van de 'terreurtunnels' die vanaf Gaza richting Israëlische grens lopen.

Hamas eist op zijn beurt een versoepeling van de blokkade die Israël de Gazastrook heeft opgelegd. Onduidelijk was of Hamas-leider Khaled Meshal wél akkoord was met Kerry's plan.

Opnieuw mislukte dus een poging van Kerry om te bemiddelen tussen Palestijnen en Israël. Als het vandaag niet tot een vergelijk komt, vliegt hij voor de zoveelste keer vanuit het Midden-Oosten met lege handen terug naar Washington.

De hele dag had Kerry in Caïro overleg gevoerd met VN-chef Ban Ki-moon en de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukri. Kerry praat niet rechtstreeks met Hamas, de Egyptenaren wel.

Vrijdag ging de oorlog in en rond de Gazastrook in alle hevigheid door. Israël voerde talloze bombardementen in Gaza uit, waarbij tientallen doden vielen, onder meer bij het al-Dora-ziekenhuis. Ook een ambulance werd getroffen door een Israëlisch projectiel. Een kopstuk van de Islamitische Jihad en twee zonen waren onder de doden, aldus de Palestijnse autoriteiten.

Bij vuurgevechten op de grond doodden Israëlische militairen in het zuiden minstens zes strijders. In de buurt werden volgens het Israëlische leger raketten, radio's en antitankgranaten aangetroffen. Een Israëlische sergeant kwam elders in de landstrook om het leven.

Op steden in het zuiden en midden van Israël werden Hamasprojectielen afgevuurd. Tot 's avonds laat klonken er sirenes. Hier waren geen slachtoffers. Een aantal raketten werd onderschept door het antiraketsysteem Iron Dome.

Tegelijkertijd kwam het vrijdag nabij Nablus, Ramallah en Hebron op de door Israël bezette Westoever tot hevige confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische soldaten. Palestijnen hadden opgeroepen tot een 'Dag van Woede'. Er werd volgens getuigen door de Israëlische militairen met scherp geschoten. Vijf Palestijnen werden hierbij volgens Palestijnse bronnen gedood.

Bij Huwara, nabij enkele nederzettingen, zou een jonge Palestijn door een langsrijdende Joodse koloniste zijn doodgeschoten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden