Israël vertrekt later uit Gazastrook

De terugtrekking van Israël uit de Palestijnse Gazastrook wordt deze zomer wellicht met drie weken uitgesteld. De Israëlische premier Sharon liet dat maandag doorschemeren....

ANP

Van verscheidene kanten was Sharon gevraagd de ontruiming van joodse nederzettingen uit te stellen omdat het geplande tijdstip in een joodse rouwperiode zou vallen. Het gaat daarbij om de jaarlijkse herdenking van de verwoesting van twee joodse tempels in de oudheid.

De terugtrekking van de joodse kolonisten uit alle 21 nederzettingen in de Gazastrook en uit vier van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou op 20 juli beginnen. Het betreft ongeveer 9000 mensen.

Een rabbijn noemde op de Israëlische radio een verhuizing tijdens de gedenkperiode niet gepast. Sharon stelde dat er alles aan moet worden gedaan ‘om het de mensen makkelijk te maken door deze crisis te komen’.

Eerder maandag had vice-premier Peres een mogelijke vertraging geopperd. ‘Uiteindelijk is het geen grote verandering. Eind juli of begin augustus zijn we uit de Gazastrook’, aldus Peres in een televisie-interview.

Het Israëlische hooggerechtshof stelde tegenstanders van de terugtrekking uit de Gazastrook maandag in het ongelijk. De critici hadden het hof gevraagd de wet die de weg vrijmaakt voor die terugtrekking te blokkeren.

Israël gaat ondertussen door met de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De overheid nodigde bedrijven uit om offertes in te dienen voor de bouw van vijftig huizen in de joodse nederzetting Elkana.

De Verenigde Staten zouden via diplomatieke kanalen in Washington en Israël opheldering over het bouwproject willen vragen. De inschrijving komt een week na het overleg in de Verenigde Staten tussen de Amerikaanse president Bush en premier Sharon. Bush drukte Sharon toen op het hart zich te houden aan de verplichtingen die voortvloeien uit de zogeheten routekaart naar de vrede. In dit stappenplan staat onder meer dat Israël nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet mag uitbreiden.

Het geweld in de Gazastrook lijkt geleidelijk op te laaien na een langere periode van relatieve rust. Israëlische militairen schoten in het noorden van de Gazastrook een jonge Palestijn dood die op zijn land werkte. In het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte verwondde een Palestijnse scherpschutter twee Israëlische militairen. De militante Palestijnse organisatie PRC eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden