Israël verhevigt aanvallen op Hamas

Luchtmacht Israël grijpt terug op controversiële liquidaties...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM Israël verhevigt de luchtaanvallen op Hamas in de Gazastrook, in een poging de barrage van Qassam-raketten op Israëlische plaatsen rond de Palestijnse enclave een halt toe te roepen. De Palestijnse milities van Fatah en Hamas zijn onder druk van het Israëlische offensief een staakt-het-vuren overeengekomen na een week van onderlinge gevechten.

De Israëlische luchtmacht heeft opdracht gekregen terug te grijpen op de controversiële methode van het liquideren van Hamas-leiders. Amnesty International heeft in het verleden die ‘buitengerechtelijke executies’ veelvuldig bekritiseerd.

Het eerste doelwit van liquidatie leek zondagavond de Hamas-parlementariër Khalil al-Haya te zijn. Zijn huis in Gaza-Stad werd geraakt door een Israëlische raket. Al-Haya was zelf niet thuis. Er vielen acht doden, onder wie naar verluidt enkele familieleden. Het Israëlische leger had naar eigen zeggen een groep Hamas-strijders in het vizier.

De Israëlische premier Olmert heeft zondag gezegd dat ‘wanneer de zware maatregelen de rust niet doen terugkeren, het kabinet aanvullende, nog drastischer stappen zal overwegen’. Hoewel een onbekend aantal tanks de noordgrens van Gaza is overgestoken, lijkt een grondinvasie nog niet aan de orde. Bij de luchtaanvallen zijn sinds dinsdag 29 Palestijnen gedood.

De Palestijnse milities hebben in zes dagen tijd zo’n 150 Qassam-raketten afgeschoten op Sderot en kleinere kibboetsen in de omtrek van de Gazastrook; zondag kwamen er meer dan 20 neer. Bij de beschietingen zijn enkele gewonden gevallen. De zelfgemaakte Qassams zaaien vooral paniek en richten schade aan.

Hamas heeft de hevige beschietingen op Israël ingezet om de aandacht van de Palestijnen te verplaatsen van de interne machtsstrijd naar de Israëlische bezetter. Prompt is zaterdag een staakt-het-vuren bereikt. ‘Niemand kan het goedkeuren dat we elkaar bevechten, terwijl Gaza wordt bestookt door Israël’, heeft Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum gezegd.

Het heeft Olmert al met al in een lastig parket gebracht. Zijn rechtse coalitiegenoot Yisrael Beitenu heeft gedreigd de regering ‘te breken als het leger er niet toe overgaat Hamas te breken’. Olmert is gedwongen in actie te komen, maar hij weet ook dat het leger geen antwoord heeft op de Qassams. Ook is zijn gezag aangetast door de zomeroorlog in Libanon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden