Israël trekt steden binnen na aanslag

Het Midden-Oosten lijkt zich op te maken voor een nieuwe geweldsronde na de tweede zelfmoordaanslag in Jeruzalem in twee dagen....

'De president weet wat hij wil zeggen. Hij zal het openbaar maken wanneer hij denkt dat het de beste tijd is', zei de woordvoerder van het Witte Huis. Een toespraak direct na een aanslag is 'niet het juiste moment'.

Bij de aanslag op een bushalte in de French Hill-buurt in het noorden van Jeruzalem werden zeker zeven mensen gedood en raakten tientallen gewond. De aanslag is opgeëist door de aan Arafats Fatah-beweging gelieerde Al Aqsa Martelaarsbrigades.

Israëlische helikopters hebben na de explosie doelen in de Gazastrook bestookt. Na de aanslag van dinsdag op een bus in Jeruzalem, waarbij negentien mensen werden gedood, besloot de regering na iedere nieuwe aanslag Palestijns gebied te bezetten en vast te houden 'zolang de terreur doorgaat'. Israëlische troepen zijn de steden Qalqiliya en Jenin binnengetrokken en lijken zich op te maken voor een langdurige aanwezigheid.

De Amerikanen hebben begrip geuit voor de Israëlische acties. President Bush erkent Israëls 'recht op zelfverdediging', aldus de woordvoerder van het Witte Huis. Wel zou Bush ook hopen dat er 'rekening mee wordt gehouden dat de weg van de vrede gevolgd moet worden en dat Israël de consequenties beseft van de huidige acties'.

De Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe Israëlische politiek van herbezetting scherp veroordeeld. Hel is 'een open uitnodiging aan het Palestijnse volk en alle fracties om zich op alle manieren te verzetten tegen de bezetting', zei een adviseur van Arafat.

De Palestijnse minister van Arbeid, Ghassan Khatib, heeft de beslissing van Bush veroordeeld om zijn toespraak over het Midden- Oosten uit te stellen. Daardoor wordt de geweldscyclus alleen maar versterkt, aldus Khatib. 'Het enige juiste antwoord op Israëlisch en Palestijns geweld is een vredesinitiatief dat een einde maakt aan de bezetting en vrede en veiligheid brengt.'

Egypte en Jordanië hebben zich gisteren uitgesproken tegen een van de mogelijke elementen in het plan van president Bush. De Amerikanen zouden al in september een 'interim Palestijnse staat' willen opzetten. Volgens de twee Arabische landen is daar geen basis voor in het internationale recht en moet er juist haast gemaakt worden met een volwaardige Palestijnse staat.

Het Amerikaanse voorstel zou volgens uitgelekte berichten voorzien in een overgangsperiode van drie jaar waarin onderhandeld moet worden over een uiteindelijke vredesregeling. Daarbij zouden de knelpunten zoals grenzen, de status van Jeruzalem en de situatie van de Palestijnse vluchtelingen aan bod komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden