Israël stuurt Clinton lijst met harde eisen

Israël zal pas een begin maken met de terugtrekking van de westelijke Jordaanoever als de Palestijnse Autoriteit (PA) haar 'onvervulde verplichtingen' is nagekomen....

Reuters, AP

JERUZALEM

De Israëlische lijst grijpt terug op de afspraken die vorig jaar januari in de zogenaamde 'Note for the Record' zijn vastgelegd. Dit document, dat door de Amerikaans regering werd opgesteld, was toegevoegd aan het akkoord dat de overdracht van Hebron door het Israëlische leger aan de Palestijnen regelt.

President Clinton heeft premier Netanyahu verzocht bij hun ontmoeting op 20 januari in het Witte Huis met een gedetailleerd terugtrekkingsplan te komen dat in een 'geloofwaardige' aftocht voorziet. Twee dagen later ziet Clinton de Palestijnse leider Arafat. De woordvoerder van Netanyahu liet gisteren doorschemeren dat Israël niet aan Clintons verzoek zal voldoen.

De Israëlische regering stelt niet gehouden te zijn aan haar verplichting zich gefaseerd terug te trekken uit de bezette gebieden, zolang de PA niet ook haar toezeggingen gestand heeft gedaan. De 'Note for the Record' gaat uit van het wederkerigheidsbeginsel. 'Als de Palestijnen hun verplichtingen vervullen, zullen wij zonder twijfel ook voortgaan met de militaire hergroepering', aldus Netanyahu.

De belangrijkste voorwaarde die de regering-Netanyahu stelt aan de PA is de arrestatie en ontwapening van Palestijnse fundamentalisten die de gewapende strijd tegen Israël voortzetten. Zij zijn verantwoordelijk voor de dood van tientallen Israëli's sinds 1994.

Ook eist Israël dat de PA haar politiemacht reduceert van 40 duizend manschappen tot 24 duizend. De Israëlische regering verlangt dat de Palestijnse Nationale Raad in ondubbelzinnige bewoordingen die artikelen uit het Palestijnse Handvest schrapt die oproepen tot de vernietiging van Israël. De herziening van het Handvest, zoals die in 1996 werd doorgevoerd, is in Israëlische ogen onvolledig.

Critici van Netanyahu, zowel Israëli's als Palestijnen, beschouwen de lijst met voorwaarden als een poging van de Israëlische regering op haar eigen beloftes terug te komen. De Palestijnse minister Shaath sprak van een 'truc'. 'De PA verwerpt de voorwaarden voor honderd procent. Ze zijn bedoeld om de Amerikanen zand in de ogen te strooien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden