Israël stoïcijns over ‘antisemiet’

Hij zou de eerste Arabier zijn aan het hoofd van de Unesco. Maar Farouk Hosni wordt er niet met open armen ontvangen. Vooral Europa is kritisch.

‘De hele wereld is tegen ons.’ Dat gevoel heeft zich de afgelopen jaren weer meester gemaakt van Israël. Om het te verklaren, halen Israëli’s tal van voorbeelden aan: de Noren trekken investeringen in de Israëlische defensie-industrie terug; de Spanjaarden pogen Israëlische officieren voor het gerecht te dagen; de Amerikanen bakken zoete broodjes met de islamitische wereld.

In de litanie ontbreekt opvallend genoeg één voorbeeld: de kandidatuur van de Egyptenaar Farouk Hosni als directeur-generaal van de Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties.

Zijn cv geeft Israël op papier alle aanleiding verbolgen te zijn, gelet ook op de geregelde veroordelingen door de Unesco van Israëlische archeologische opgravingen in bezet Palestijns gebied.

Zijn gewraakte uitspraak: ‘Als er Israëlische boeken in Egyptische bibliotheken staan, zal ík ze verbranden voor jij dat kunt doen.’ Aldus de 70-jarige minister van Cultuur in mei 2008 tegen een Egyptische parlementariër.

Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwijgt. Buitenlandse Zaken meldt: ‘Israël heeft geen bezwaren.’ De reden is pragmatisch. De Egyptische president Hosni Mubarak werpt zijn prestige in de strijd om de topbaan bij de VN binnen te slepen. Hem zit Netanyahu liever niet dwars: Mubarak is ook zijn verbindingsman met de Gazastrook. Alle contacten met het Hamasbestuur lopen via Caïro. Bovendien houdt Hamas al ruim drie jaar de Israëlische soldaat Gilad Shalit gegijzeld; diens vrijlating is Netanyahu veel waard.

Maar het horen-zien-en-zwijgen van Israël betekent nog niet dat Farouk Hosni met open armen wordt ontvangen bij de Unesco. De 58 landen in het Unescobestuur zijn verdeeld: vandaag stemmen ze in Parijs voor de vierde keer over de kandidaten. Hosni gaat op kop, maar verkreeg nog geen meerderheid. Met 25 steunbetuigingen kwam hij er de laatste keer 5 tekort.

Achter de Egyptenaar – behalve minister ook abstract schilder – staan met name Arabische, Afrikaanse en islamistische landen. Zij zien hem als een ‘man van vrede’, die de gekwetste verhoudingen tussen het Westen en de islam kan repareren. ‘Als we de islamitische wereld niet binnenbrengen (bij de Unesco), zal dat uitgelegd worden als een signaal tegen hen, en dat zal moeilijk zijn voor ons’, zei een Maleisische diplomaat.

Met name bij Europese landen liggen Hosni’s anti-Israëlische uitspraken zwaar op de maag. Zondag trok de Oostenrijkse Europees commissaris Benita Ferrero-Waldner zich terug als kandidaat, ‘in het belang van de organisatie en de Europese eenheid’. Dat bevordert de kansen van de Bulgaarse Irina Gueorguieva Bokova, tweede in de laatste stemronde.

Frankrijk echter steunt Hosni’s kandidatuur. President Nicolas Sarkozy wil de Egyptenaren te vriend houden voor zijn Mediterrane Unie. Maar de regisseur Claude Lanzmann (van de film Shoah) en antisemitismebestrijder Elie Wiesel waarschuwden in Le Monde dat Hosni’s uitverkiezing het failliet van de Unesco zou betekenen.

Met excuses voor zijn uitspraken heeft Hosni de twijfel over zijn geschiktheid willen wegnemen. Sommigen wijzen erop dat hij drie jaar geleden het oprukken van de hoofddoek in Egypte een teken van ‘achterlijkheid’ noemde. Bovendien heeft hij opdracht gegeven de verwaarloosde synagoges van Caïro te restaureren, in de hoop duidelijk te maken dat hij de Joodse bijdrage aan de Egyptische cultuur op waarde schat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden