Israël steunt plan voor vredesmacht

De Israëlische premier Ehud Olmert is bereid de inzet te steunen van een tijdelijke internationale troepenmacht in Zuid-Libanon, zolang die een robuust mandaat krijgt om de Hezbollah-beweging te ontwapenen en te verhinderen dat de shi’itische strijders zich nog langer bij de grens ingraven....

Van onze correspondenten Alex Burghoorn en Ferry Biedermann

De internationale troepenmacht is waarschijnlijk een cruciaal bestanddeel van een diplomatiek voorstel om de oorlog tussen Israël en Hezbollah te beëindigen. Israël ziet niets in een VN-macht, maar stemt naar verwachting wel in met een NAVO-missie of Europese troepen. Frankrijk en Turkije zijn naar verluidt bereid soldaten beschikbaar te stellen. De troepenmacht moet het Libanese leger erop voorbereiden de taak op termijn over te nemen.

‘Gezien de zwakte van het Libanese leger steunen we de inzet in het zuiden van een internationale troepenmacht met een breed gezag’, heeft minister van Defensie Amir Peretz zondag gezegd.

Israëlische troepen hebben in het weekeinde na hevige gevechten vlak over de grens het strategisch gelegen dorp Maroun al-Ras op Hezbollah veroverd. Maar Hezbollah zei dat het dorp was veroverd door een ‘verslagen leger’, omdat veel Israëlische soldaten bij het offensief zouden zijn gedood. Zelf zei Hezbollah drie strijders te hebben verloren.

Duizenden mensen zijn in het weekeinde weggevlucht uit het zuiden van Libanon na Israëlische waarschuwingen om te vertrekken. Bij een beschieting op een minibusje met vluchtelingen zijn zeker drie doden gevallen. Het dodental staat volgens de Libanese autoriteiten op meer dan 375. In Tyrus zouden in het weekeinde ruim honderd mensen gewond zijn geraakt bij Israëlische beschietingen.

In Beiroet heeft de VN-functionaris die verantwoordelijk is voor noodhulp, Jan Egeland, het Israëlische optreden veroordeeld. ‘Het is verschrikkelijk, ik wist niet dat het huizenblok na huizenblok was’, zei hij tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen shi’itische zuiden van de hoofdstad. ‘Een buitenproportioneel antwoord van de Israëliërs is een overtreding van het internationale humanitaire recht.’

In de Israëlische havenstad Haifa zijn bij beschietingen met Katjoesja-raketten twee doden gevallen; in totaal zijn in elf dagen zeventien Israëlische burgers gedood. Premier Olmert heeft zich erover beklaagd dat ‘de massieve, beestachtige, moorddadige slechtheid van Hezbollah buiten Israël niet voldoende op de televisieschermen te zien is’. Hij zei: ‘Er wordt een verdraaid beeld gegeven waarin het slachtoffer de aanvaller is.’

Hezbollah heeft zondag gezegd dat de Libanese regering via derden kan onderhandelen met Israël over een ruil van de twee ontvoerde Israëlische soldaten tegen de Libanese gevangenen in Israël.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden