Israël steunde stichten illegale buitenposten

Achtereenvolgende regeringen in Israël hebben het opzetten gesteund van illegale nederzettingen, de zogeheten buitenposten. Er zijn miljoenen dollars gegaan naar deze nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever....

AP

Het rapport is in opdracht van premier Sharon opgesteld. Sasson wil dat tegen een aantal betrokkenen een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Er zijn sinds tien jaar meer dan honderd buitenposten gebouwd. Er zijn er 71 gevestigd voordat premier Sharon aantrad in maart 2001. Na diens komst zijn er nog 24 gesticht.

De zogeheten routekaart naar vrede die door de VS, Europa, de VN en Rusland is opgesteld, schrijft voor dat Israël deze buitenposten moet ontmantelen. In totaal leven daar ongeveer tweeduizend kolonisten, die meestal beginnen met een paar mobilhomes, een generator en een watertank.

Het 340 pagina's tellende rapport werd de afgelopen zes maanden opgesteld op verzoek van premier Sharon. Daaruit blijkt ondermeer dat het ministerie van Huisvesting in de loop der jaren vierhonderd mobilhomes beschikbaar stelde. Het ministerie van Defensie de standplaatsen - vaak op privégrond van Palestijnen. Het ministerie van Onderwijs betaalde voor leraren en kinderopvang en het ministerie van Energie leverde elektriciteit.

Sasson wilde niet ingaan op de vraag in hoeverre Sharon verantwoordelijk is voor het opzetten van de buitenposten. Wel heeft Sharon, bijvoorbeeld in 1998, als minister van Buitenlandse Zaken kolonisten opgeroepen heuveltoppen te bezetten en er buitenposten te stichten.

De Israëlische regering reageert niet op het rapport voordat zij er zondag in het kabinetsberaad over heeft gesproken.

Washington verklaarde gisteren te verwachten dat Israël onmiddellijk deze illegale nederzettingen ontmantelt. Israël liet echter weten dat het de komende tijd te druk is met ontmantelen van nederzettingen in de Gazastrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden