Israël staakt samenwerking met Unesco na 'ontkennen joodse band met Tempelberg'

Israël heeft de samenwerking met de VN-organisatie Unesco opgeschort. Reden hiervoor is een resolutie die insinueert dat de Tempelberg in Jeruzalem alleen heilig is voor moslims, niet voor joden. Israël vindt het kwalijk dat Unesco voorbijgaat aan de Klaagmuur, het belangrijkste heiligdom in het jodendom.

Ultraorthodoxe joden kijken uit op de Klaagmuur. Linksachter de muur bevindt zich de gouden koepel van de Rotskoepel. Beeld epa

Een zevental Arabische landen had de resolutie geïnitieerd. Donderdag stemden 24 landen voor en zes landen, waaronder Nederland, tegen. 26 landen hielden zich afzijdig.

De resolutie bevat een veertigtal kritiekpunten op het Israëlische beleid ten aanzien van moslimheiligdommen in Jeruzalem en de Palestijnse Gebieden. Israël valt over punt dertien, dat de Tempelberg een islamitisch heiligdom noemt en niet rept over de joodse betekenis van de plaats. De resolutie bezigt bovendien alleen de Arabische naam van de Tempelberg, Haram al-Sjarief. De Hebreeuwse naam (Har ha-Bayit) wordt niet genoemd, de Engelse naam (Temple Mount) evenmin.

Het zijn subtiele zinsneden die kwaad bloed zetten in Israël. Premier Benjamin Netanyahu spreekt van 'absurd theater' en Unesco die haar laatste greintje geloofwaardigheid heeft verspeeld. 'Zeggen dat Israël geen band heeft met de Tempelberg en de Klaagmuur is hetzelfde als beweren dat China geen band heeft met de Chinese Muur', aldus Netanyahu, 'of dat Egypte niks heeft met de piramides.'

Daarop heeft minister van Onderwijs Naftali Bennett vrijdag de Israëlische Unesco-commissie opgedragen haar samenwerking met de VN-organisatie op te schorten. Zijn besluit oogt vooral bestemd voor de bühne, want in de komende weken staan geen gemeenschappelijke activiteiten tussen Unesco en de Israëlische commissie op de agenda.

Ook vanuit de eigen gelederen krijgt de Unesco-resolutie kritiek. Vrijdag sprak de directeur-generaal van de organisatie, Irina Bokova, zich uit tegen de bepaling: 'De Al-Aqsamoskee of Haram al-Sjarief, het heiligdom van moslims, is ook Har ha-Bayit en de Tempelberg, waarvan de westmuur de heiligste plaats is voor het judaïsme.'

Nederzettingen

In grote lijnen roept de resolutie Israël op de moslimheiligdommen in Jeruzalem, die vallen onder de autoriteit van Jordanië, en die in de Palestijnse Gebieden meer te respecteren. De Israëlische autoriteiten zouden te weinig doen om te voorkomen dat Haram al-Sjarief wordt beschadigd door joods-extremisten en Israëlische troepen.

Daags na de resolutie ontfermt zich ook een andere VN-organisatie over de situatie in Israël. Vrijdag komt de Veiligheidsraad bijeen om te spreken over Israëlische nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Die zijn illegaal, aldus de internationale gemeenschap, maar de Israëlische regering heeft de afgelopen decennia weinig politieke wil getoond om een einde te maken aan de nederzettingen.

Over de heiligdommen in Jeruzalem wordt sinds jaar en dag geruzied. Op minder dan een vierkante kilometer herbergt de Oude Stad zeer belangrijke heiligdommen van drie wereldreligies. Bovenop de Tempelberg staan de Al-Aqsamoskee, na Mekka en Medina de heiligste plaats voor moslims, en de Rotskoepel, vanaf waar profeet Mohammed zijn reis naar de hemel zou hebben gemaakt. Aan de westzijde van de Tempelberg staat de Klaagmuur, de enige overgebleven muur van de verwoeste tweede tempel.

De Tempelberg, ook wel Haram al-Sjarief of Har ha-Bayit. Rechts de Al-Aqsamoskee. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden