Israël sluit zich van wereld af met metershoog metaal

Israël is begonnen met de bouw van een veiligheidshek aan de grens met Jordanië. Als het project klaar is, over enkele jaren, zal het land volledig van de buurlanden afgegrendeld zijn met metershoog metaal en prikkeldraad, camera's en sensoren die elke verdachte beweging registeren.

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde zondag dat het hek moet voorkomen dat Israël overspoeld wordt door illegale migranten en terroristen. Beeld anp

Het hek moet voorkomen dat 'Israël overspoeld wordt door illegale migranten en terroristen', zei premier Benjamin Netanyahu zondag. En, doelend op de vluchtelingenstroom in Europa: 'We zien nu wat er gebeurt als landen de greep op hun grenzen kwijtraken.'

De premier maakte in één adem duidelijk dat Israël geen Syrische vluchtelingen zal opvangen. Daar is het land 'veel te klein' voor. In buurland Jordanië verblijven ruim 600 duizend Syriërs. De VN en particuliere hulporganisaties hebben onvoldoende geld om allen op een fatsoenlijke wijze op te vangen.

Oneens

Oppositieleider Isaac Herzog is het oneens met Netanyahu. 'Joden kunnen niet onverschillig zijn terwijl honderdduizenden vluchtelingen op zoek zijn naar een veilige plek', aldus de voorman van de centrum-linkse Zionistische Unie. 'Ons land kent de geschiedenis maar al te goed. We kunnen niet wegkijken.' Herzog pleit voor een 'bescheiden, gecontroleerde' toelating van Syriërs.

Ook in Israëlische media klinkt kritiek. De joods-Amerikaanse publicist Seth Lipski schreef in de krant Haaretz dat de premier een voorbeeld kan nemen aan een van zijn illustere voorgangers, Menechim Begin. Die heette in 1977 persoonlijk Vietnamese bootvluchtelingen welkom. Ze waren door andere landen geweigerd. Begin herinnerde eraan dat Europese Joden die per schip eind jaren dertig de nazi's ontvluchtten, niet welkom waren in de VS, Canada en Cuba.

Verlengstuk

De nieuwe barrière langs de grens met Jordanië is een verlengstuk van het hek dat Israël tussen 2010 en 2013 optrok aan de Egyptische grens. Het belangrijkste doel was het weren van Afrikaanse vluchtelingen. De laatste tijd is daar de vrees voor de terreurgroepen actief in de Sinaïwoestijn bijgekomen.

Israël kende al veiligheidshekken langs de grens met Libanon en op de bezette Golanhoogte, voorheen een deel van Syrië. Het meest bekritiseerd is de muur op en langs Palestijns grondgebied, die Palestijnen moet verhinderen clandestien Israël binnen te komen.

Informeren

Vertegenwoordigers van twee EU-landen, Hongarije en Roemenië, kwamen zich onlangs informeren over de Israëlische technologie bij de aanleg van grensbarrières. Een Israëlische commentator: 'Niet lang geleden veroordeelden Europeanen ons om de bouw van hekken, nu leren ze van ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.