‘Israël schendt luchtruim Syrië’

Incident voedt speculaties over mogelijke oorlog...

Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM Syrië heeft donderdag Israël ervan beschuldigd dat een gevechtsvliegtuig ’s nachts het Syrische luchtruim is binnengedrongen en bommen heeft afgeworpen.

Het Israëlische leger heeft gezegd geen commentaar te geven op de verklaring. De beschuldiging geeft nieuwe voeding aan speculaties over een Syrisch-Israëlische oorlog, die de kranten in het Midden-Oosten al maanden beheersen.

Het Israëlische leger heeft donderdag in de Gazastrook bij een ‘routinematige’ grondoperatie en een luchtbombardement tien Palestijnen gedood. Om Palestijnse beschietingen met Qassam-raketten te verijdelen, opereert Israël vrijwel continu aan de randen van de Gazastrook.

Van een grootscheeps offensief in Gaza heeft premier Olmert vooralsnog afgezien. Zijn chefstaf Gabi Ashkenazi voelt daar ook weinig voor, uit bezorgdheid dat Israël onverhoopt in een tweefrontenoorlog (Gaza, Syrië) verzeild raakt.

Het Israëlische gevechtsvliegtuig heeft boven de Syrischewoestijn ‘wat munitie laten vallen in een verlaten gebied’, heeft de woordvoerder van het Syrische leger gezegd tegen het staatspersbureau Sana. Met luchtafweergeschut zouden de Syriërs de straaljager hebben verjaagd. Het incident heeft zich waarschijnlijk afgespeeld in het Syrische grensgebied met Turkije.

Het is onduidelijk of sprake is geweest van een gericht bombardement, of dat de straaljager bommen en brandstoftanks heeft afgeworpen om sneller te kunnen manoeuvreren. Mogelijk ging het om een Israëlische verkenningsvlucht, die bedoeld was om een noordelijke route naar Iran te verkennen of om het onlangs door Rusland geleverde afweergeschut van Syrië te inspecteren.

Syrië beraadt zich nog op een reactie, heeft minister van Informatie Mohsen Bilal donderdag gezegd. ‘Israël wil geen vrede’, zei Bilal tegen het Arabische tv-station Al-Jazeera. ‘Het land kan niet overleven zonder agressie, verraad en militaire boodschappen.’ Syrië sprak niet van een Israëlische oorlogsverklaring, maar van een ‘schending van het luchtruim’. Mogelijk dient het land een klacht in bij de VN-Veiligheidsraad.

De zomermaanden waren rijk aan berichten in Israëlische en Syrische kranten over aanvalsplannen van de tegenstander, afgewisseld met kalmerende verklaringen dat geen van beide uit was op oorlog. Zowel de Syrische president als de Israëlische premier heeft gezegd over vrede te willen praten, maar beiden betwijfelen elkaars motieven voor een akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden