Israël reageert afwijzend op vredesinitiatief Midden-Oosten

De Israëlische regering wijst een nieuw Amerikaans vredesinitiatief voor het Midden-Oosten bij voorbaat als onaanvaardbaar af. De regering-Netanyahu wil namelijk onder geen beding 13 procent van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen afstaan....

AFP, Reuter

JERUZALEM

De regering is unaniem tegen zo'n voorstel. 'Het schaadt de veiligheidsbelangen van de staat Israël', zei Netanyahu's adviseur David Bar-Illan na het kabinetsberaad. Washington heeft Israël officieel nog niets laten weten, maar Jeruzalem gaat uit van een Amerikaanse voorwaarde dat Israël 13 procent van de Westelijke Jordaanoever aan de PLO laat. Israël wil maximaal slechts 9 procent territoir prijsgeven.

Later deze week wordt de speciale gezant voor het Midden-Oosten Dennis Ross in Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden verwacht om een nieuw diplomatiek offensief te starten dat zou moeten eindigen in een vredesovereenkomst tussen Israël en de PLO. Israël is bezorgd dat het politiek geïsoleerd wordt als het de Amerikaanse initiatieven verwerpt.

De Israëli's hebben voorts berichten tegengesproken als zouden zij bereid zijn zich van de strategische Golan-hoogvlakte terug te trekken in ruil voor de steun van Syrië bij de terugtrekking van Israël uit het zuiden van Libanon. De Syrisch-Israëlische onderhandelingen over de Golan-hoogvlakte zijn twee jaar geleden mislukt.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft gisteren in Damascus een gesprek gehad met president Hafez al-Assad. Hierbij kwam ook ter sprake hoe de onderhandelingen over de Golan-hoogvlakte nieuw leven zou kunnen worden ingeblazen.

Volgens Annan was het ook 'een nuttig gesprek' geweest over een eventuele Israëlische terugtocht uit Zuid-Libanon. Maar de secretaris-generaal was na afloop 'zeer sceptisch' over de ideeën die Jeruzalem daarover heeft geventileerd.

Israël heeft zelf een voorwaardelijke terugtrekking uit Zuid-Libanon voorgesteld. Het Libanese leger zou dan echter een einde moeten maken aan de Hezbollah-beschietingen op Noord-Israël.

Syrië - het land heeft 35 duizend militairen in Libanon - en andere Arabische landen hebben het Israëlische voorstel afgewezen, omdat volgens resolutie 425 van de VN-Veiligheidsraad Israël zich direct en onvoorwaardelijk moet terugtrekken. Volgens Kofi Annan is vrede in het gebied zonder de Syriërs 'onmogelijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden