Israël pakt in Ramallah financiën militanten aan

Israël heeft de grootste operatie tot nu toe uitgevoerd tegen de financiering van militante Palestijnse groeperingen. Soldaten drongen woensdagochtend Ramallah binnen en zetten enkele districten af....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

In een verklaring stelde Israël dat de inval onderdeel is van de internationale strijd tegen het terrorisme. 'Het doel is de activiteit van de terreurorganisaties te hinderen en hun financiële capaciteiten te verminderen. De operatie is onderdeel van de door de VS geleide maatregelen tegen terreurorganisaties over de hele wereld.'

Tijdens de operatie kwam het tot hevige botsingen. Ongeveer dertig Palestijnen raakten gewond, van wie drie ernstig.

De Palestijnse Autoriteit heeft de inval veroordeeld. Een medewerker van Yasser Arafat noemde de operatie 'een provocatie' die om 'Palestijnse vergelding vraagt'. Onderhandelaar Saeb Erekat waarschuwde dat de Palestijnse economie ernstig geschaad kan worden door de actie.

Israël zegt dat het geld dat in beslag wordt genomen, zal worden uitgegeven aan humanitaire operaties in de Palestijnse gebieden. De operatie zou ook bedoeld zijn om beter inzicht te krijgen in de geldstroom. Er wordt gekeken naar fondsen die veelal uit Syrië en Jordanië overgemaakt zouden worden en die terechtkomen bij Hamas, Islamitische Jihad en ook bij vertegenwoordigers van de Libanese Hezbollah-beweweging.

De actie was onder meer gericht tegen een aantal Arabische banken die hun hoofdkwartier hebben in Egypte en Jordanië. Israël probeert al enige tijd de geldstroom naar de militanten af te snijden. De autoriteiten hebben onder meer rekeningen van de Islamitische Beweging in het land bevroren. Het geld zou een grote rol spelen bij het geweld. Volgens het hoofd van de algemene inlichtingendienst betaalt de Hezbollah-beweging bijvoorbeeld aan de nabestaanden van daders van aanslagen bedragen die gebaseerd zijn op het aantal doden bij de aanslag.

Israël heeft aangekondigd de barrière op de Westoever met tachtig kilometer in te zullen korten. De stap zou het gevolg zijn van de internationale druk en zou bedoeld zijn om het effect op de Palestijnse bevolking te verminderen. Het kabinet moet de verandering nog goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden