Israël overweegt aanval

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak sluit een aanval op Syrische bunkers waar geavanceerd al dan niet biologisch wapentuig ligt opgeslagen, niet uit. Jeruzalem vreest dat deze wapens na de mogelijke val van de Syrische president Assad in handen vallen van militante bewegingen als Hezbollah. Barak, eind vorige week tijdens een bezoek aan de grens: 'Het komt dichterbij.'

JERUZALEM - Ruim anderhalf jaar heeft de Israëlische regering stilletjes vanaf de zijlijn naar de ontwikkelingen in Syrië staan kijken. Nu het eindspel in Damascus lijkt te zijn begonnen is er een eind aan die passiviteit gekomen. Israël heeft extra soldaten naar de Golanhoogte, in 1967 op Syrië veroverd, gestuurd. Verloven zijn het afgelopen weekeinde ingetrokken.


De Israëlische legerleiding is niet bevreesd voor grote groepen vluchtelingen die richting Israël trekken. Men vreest vooral milities die zich, al dan niet onder de vlag van Hezbollah, aan de andere kant van de grens kunnen gaan ophouden. Het Syrische leger heeft zich volgens recente berichten grotendeels uit het gebied teruggetrokken. Langs de bestandslijn ligt een smalle gedemilitariseerde zone, waar blauwhelmen van de Verenigde Naties (Undof) toezicht houden.


Bashar Assad zorgde altijd voor rust aan de grens op de Golanhoogte, zeggen Israëlische defensieanalisten. Maar nu kan er, menen zij, net zoals na de val van de Egyptische president Mubarak in de Sinaïwoestijn is gebeurd, een gebied ontstaan 'waar chaos en terreur' de boventoon voeren.


Jeruzalem vreest het vacuüm dat in Syrië zal ontstaan op het moment dat Assad ten val komt. Het land beschikt, volgens defensiespecialisten, over een flinke voorraad geavanceerde wapens. Barak en zijn generaals vrezen dat deze wapens, al dan niet gevuld met biologische ladingen als mosterdgas en sarin, in handen kunnen vallen van militante bewegingen als Hezbollah of groeperingen die banden onderhouden met Al Qaida.


'Ik ga hier niet zeggen wat we dan zullen doen, maar we kunnen niet accepteren dat Hezbollah in het bezit komt van onconventionele wapens', zei Barak zondag voor de legerradio. Eerder het afgelopen weekeinde gaf hij voor de televisie toe dat hij de legerleiding opdracht had gegeven zich in gereedheid te houden voor een eventuele aanval op het Syrische wapenarsenaal. The New York Times meldde eind vorige week dat er binnen het Pentagon plannen bestaan voor een gezamenlijke, Amerikaans/Israëlische operatie.


Syrië is geen onbekend terrein voor de Israëlische luchtmacht. In 2007 voerde die een vernietigende luchtaanval uit op een nucleaire installatie bij Al Kibar. Verschil is dat het geavanceerde wapenarsenaal over vele ondergrondse bunkers is verspreid.


Sommige militaire deskundigen in Israël menen dat de angst voor Syrische wapens die eventueel in handen van militante groeperingen kunnen vallen ongefundeerd is. Het wapentuig is, zeggen zij, slechts af te schieten door gebruik te maken van geavanceerde raketinstallaties of van straaljagers. Bovendien is er gekwalificeerd personeel voor nodig.


Officieel verkeren Syrië en Israël nog steeds in staat van oorlog. Langs de bestandslijn op de door Israël bezette Golanhoogte is het sinds de Oktoberoorlog van 1973 echter vooral stil geweest. Jeruzalem wist wat het aan vader en zoon Assad had, het waren vijanden op papier. Tot een vredesverdrag, zoals die wel werden gesloten met Egypte en Jordanië, kwam het echter nooit, ondanks bemiddelend werk van Turkije en de Verenigde Staten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden