'Israël overweegt aanval op Iran'

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel bereidt Israël een preventieve aanval voor op Iran om het nucleaire wapenprogramma van Teheran in één klap uit te schakelen....

Van onze buitenlandredactie

Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen zouden volgens één scenario tegelijkertijd zes doelen geheel moeten vernietigen. Dat zou volgens de Mossad een uiterst gevaarlijke operatie zijn, die nochtans technisch wel uitvoerbaar is.

Volgens Israël werkt Iran op verscheidene plaatsen tegelijk aan het verrijken van uranium, nodig om kernwapens te kunnen fabriceren. De Iraniërs zouden daarmee al bijna klaar zijn. Tel Aviv meent volgens Der Spiegel dat er drie opwerkingsfabrieken in Iran staan die totaal onbekend zijn bij de buitenwerld.

Israël liet al in 2002 weten dat het de kernreactor in de Iraanse stad Bushehr beschouwt als een gevaar voor zijn nationale veiligheid. Zonodig zal het geweld gebruiken om te voorkomen dat de reactor in gebruik kan worden genomen. De reactor werd tijdens de oorlog tussen Iran en Irak drie keer door Irak gebombardeerd.

In 1981 verwoestten Israëlische straaljagers de Osirak-reactor bij de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Israëli's beschouwden ook die reactor als een gevaar voor de nationale veiligheid.

De Zweedse oud-premier Carl Bildt gelooft niet zo in preventieve aanvallen. De aanval op de Osirak-reactor was misschien wel een tactisch succes, maar misschien ook een strategische nederlaag, zei hij vorig jaar tegen de Volkskrant. Bovendien, zegt Bildt, is preventief ingrijpen tegen massavernietigingswapens bijna onmogelijk. Veel van die wapens zijn immers nauwelijks op te sporen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden