Israël ontruimt illegale buitenpost

JERUZALEM De Israëlische autoriteiten hebben donderdag bij verrassing de kleine illegale buitenpost Maoz Esther op de bezette Westoever ontmanteld. Daar woonden veertig Joodse kolonisten....

Alex Burghoorn

De zeldzame actie lijkt bedoeld als een gebaar van goede wil van premier Benjamin Netanyahu naar de Amerikaanse president Barack Obama, die hem maandag had opgeroepen de bouw van nederzettingen te stoppen.

De nederzettingenpolitiek komt weer vol in de schijnwerpers te staan nu Obama zich mengt in het Israëlisch-Palestijns conflict. Opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben hun ongenoegen geuit over de voortgaande Israëlische huizenbouw in bezet Palestijns gebied, maar nooit een formule gevonden om de uitbreiding te stoppen.

De jonge harde kern van de religieus-nationalistische kolonistenbeweging heeft ongeveer honderd buitenposten gesticht, die vaak fungeren als satelliet bij een van de 121 echte nederzettingen.

Al die Joodse enclaves maken de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat moeilijk. Op de Westelijke Jordaanoever wonen naar schatting 280 duizend kolonisten. In Oost-Jeruzalem hebben zich nog eens 200 duizend kolonisten gevestigd.

Het beleid van Netanyahu is ambivalent. Aan de ene kant heeft hij volgens de krant Haaretz zijn minister van Defensie Ehud Barak de vrije hand gegeven bij de ontruiming van enkele buitenposten. Aan de andere kant wil hij doorgaan met het bouwen in de grote nederzettingen die volgens de Israëlische wet legaal zijn.

De Israëlische organisatie Vrede Nu heeft de geweldloze ontruiming van Maoz Esther ‘een PR-stunt’ genoemd zonder werkelijke betekenis. Aan het eind van de dag waren alweer tientallen kolonisten terug op de verwoeste plek.

Alex Burghoorn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden