Israël ontkent vredesaanbod aan Syrië

President Carlos Menem van Argentinië heeft woensdag tijdens een bezoek aan Syrië gezegd dat Israël bereid is zich volledig terug te trekken van de Hoogvlakte van Golan, die het sinds de oorlog van 1967 bezet houdt....

AP

AP

DAMASCUS

Op een persconferentie aan het slot van zijn driedaagse bezoek aan Damascus vertelde Menem dat hij de Syrische leiders een boodschap van minister Peres had overgebracht. Die boodschap luidde, volgens Menem: 'De Golan komt terug bij Syrië'. De Argentijnse president, wiens familie uit Syrië afkomstig is, voorspelde dat Israël en Syrië 'in de zeer nabije toekomst' een vredesakkoord zouden sluiten. Argentinië wordt op 1 januari voorzitter van de Veiligheidsraad.

Minister Peres reageerde onmiddellijk. Hij zei op de Israëlische radio dat hij niet vond dat de Golan-hoogvlakte moet worden teruggegeven aan Syrië en dat hij dus ook nooit een boodschap van die strekking aan Damascus had gestuurd. Naar zijn zeggen had hij niets anders gedaan dan Menem het Israëlische standpunt uiteenzetten.

Eerder op de dag had Peres zich tegenover Associated Press nog pessimistisch uitgelaten over de kans op vrede met Syrië. 'We hebben niet genoeg wind om voort te gaan', zei Peres. 'In wezen is het probleem dat de Syriërs zeggen: ''Je moet alles goedvinden wat wij eisen, dan willen wij wel onderhandelen''.'

En premier Rabin (die overigens niet door Menem werd genoemd) heeft eerder deze week gezegd dat Syrië nog heel wat werk zal moeten verzetten om de Israëlische bevolking ervan te overtuigen dat het werkelijk vrede wil.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden