Israël ontkent bestaan plan voor aanval op Iran

Israël heeft zondag ontkend dat het plannen heeft opgesteld om de Iraanse nucleaire installaties te vernietigen. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat tegen de krant Haaretz....

ANP

De zegsman stelde dat Israël vindt dat het geschil over de nucleaire ambities van Iran met diplomatieke middelen moet worden opgelost. Hij reageerde op een bericht in The Sunday Times. Die Britse krant meldde dat speciaal getrainde gevechtspiloten de verrijkingsfabriek voor uranium in de Iraanse plaats Natanz zouden willen bombarderen met tactische nucleaire wapens. The Sunday Times baseerde zich voor de berichtgeving op anonieme Israëlische militaire bronnen.

Israël zou voor Natanz zogenoemde bunker busters, bommen die door dikke lagen beton heen kunnen dringen, willen gebruiken. Eerst zouden conventionele wapens worden gebruikt om 'gaatjes’ in de doelen te slaan, waarna kleine kernbommen met een laag uraniumgehalte volgen die diep onder de grond exploderen.

Nucleaire wapens zouden volgens The Sunday Times alleen worden ingezet als deskundigen er van overtuigd zijn dat conventionele bommen niet effectief zijn. Twee andere nucleaire instanties, de zwaarwaterreactor in Arak en de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan, zouden met conventionele bommen worden geëlimineerd.

‘Als het groene licht wordt gegeven, wordt het een missie, een aanval en het Iraanse nucleaire project is verwoest’, citeerde The Sunday Times een van de bronnen. De Israëlische inlichtingendienst Mossad is volgens de krant tot de conclusie gekomen dat Iran er bijna in slaagt om zoveel verrijkt uranium te produceren, dat het land binnen twee jaar een kernbom kan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden