Israël onderzoekt z'n eigen 'Abu Ghraib'

Het zijn schokkende foto's en getuigenissen van een bezetting die de plaatselijke bevolking vernedert en in een aantal gevallen mishandelt....

Van onze correspondent

De bezetting van Hebron gezien door de ogen van de inmiddels afgezwaaide soldaten is te zien op de tentoonstelling De stilte doorbreken in Tel-Aviv die eerder deze week de deuren opende.

Een van de soldaten werd aangehaald in het dagblad Yediot Aharonot als voorbeeld van de misdragingen. Hij gooide een geluids-granaat naar een groep Palestijnse jongeren, 'uit verveling'. Om de actie te rechtvaardigen gooide hij eerst zelf een glas op straat, waarna hij zijn commandant vertelde dat de jongeren een fles naar hem hadden gegooid. Hij sprak over 'het gevoel van absolute macht' dat de soldaten voelen.

Andere soldaten vertelden in de getuigenissen over het besef dat pas na maanden bij hen doordrong dat in Hebron de Palestijnse bevolking beschermd moest worden tegen de joodse kolonisten en niet andersom. Ze zeiden vaak pas na afloop van hun diensttijd te beseffen hoe 'verwrongen' hun optreden was.

Een deel van Hebron is in feite een grote gevangenis voor Palestijnen. In de buurt in het centrum van de stad waar sommige van de meest extreme kolonisten wonen, heerst al jaren een groot deel van de tijd een uitgaansverbod voor de Palestijnse inwoners. De kolonisten dragen wapens en worden beschermd door het leger.

Het leger is een onderzoek begonnen naar 'het geweld tegen Palestijnse inwoners van Hebron en hun eigendommen', naar aanleiding van de tentoonstelling. Yediot Aharonot haalt de legerwoordvoerder aan die de incidenten 'uitzonderingen' noemt.

De soldaat die het intiatief nam voor de tentoonstelling, de 21-jarige Yehuda Shaul, zei dat het voor het leger en de rest van de maatschappij makkelijk was om de incidenten af te doen als uitzonderingen. 'De uitzondering is alleen dat we nu de stilte rond het onderwerp hebben doorbroken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden