Israël negeert religieus protest over einde zomertijd

Israël gaat het terugzetten van de klok op wintertijd weer gelijkschakelen met de meeste Westerse landen op het noordelijk halfrond. Onder invloed van ultraorthodoxe politieke partijen viel het eindigen van de zomertijd sinds 2005 samen met Yom Kippoer, de belangrijkste joodse feestdag.

Redactie
De supermaan zondag boven Har El, een wijk in Jeruzalem. Beeld epa
De supermaan zondag boven Har El, een wijk in Jeruzalem.Beeld epa

Yom Kippoer valt ergens tussen midden september en begin oktober. De zomertijd wordt met ingang van dit jaar weer eind oktober beëindigd. Oppositiepartijen hadden zich tegen het besluit van de regering-Netanyahu verzet.

De invoering van het samenvallen van het begin van de wintertijd met Yom Kippoer werd destijds ingevoerd onder druk van de orthodoxe partijen, hoewel een meerderheid van de bevolking zich tegen het besluit had verklaard. Sindsdien werd de klok soms al medio september met een uur teruggedraaid, waardoor de duisternis volgens velen wel erg vroeg inviel.

Vasten
De orthodoxen verdedigden hun maatregel door te verklaren dat vasten tijdens de wintertijd makkelijker was, omdat juist door het invallen van de duisternis eerder aan de maaltijd kon worden begonnen.

In maart kwam een nieuwe regering aan de macht. Voor het eerst in tientallen jaren zitten er geen ultraorthodoxe partijen in de coalitie. Vaak hadden ze een sleutelrol bij het leveren van de meerderheid. Netanyahu leidt nu een rechtse coalitie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden