Israël neemt omstreden wet aan

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een wet aangenomen die openlijk onderscheid maakt tussen Palestijnen en anderen. Palestijnen die met Israëli's trouwen hebben voortaan niet automatisch meer recht op burgerschap of ingezetenschap....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Arabisch Israëlische leden van de Knesset noemden de wet 'racistisch en onmenselijk'. Behalve voor Palestijnse partners gelden de nieuwe regels ook voor volwassen Palestijnen van wie slechts een van de ouders Israëlisch staatsburger is. De wet werd op het laatse moment aangepast om het niet voor kinderen te laten gelden.

Toch zegt ook minstens één van de juridische adviseurs van de regering dat de nieuwe regel door het hooggerechtshof ongedaan zal worden gemaakt. De maatregel zou in strijd zijn met de basiswet op de gelijkheid. Israël heeft geen grondwet.

De Israëlische regering zegt dat het initiatief het gevolg is van de betrokkenheid bij het recente geweld van Palestijnen die volgens de wet op gezinshereniging de Israëlische nationaliteit of het ingezetenschap hadden verkregen. Sinds mei vorig jaar geldt er echter ook al een administratieve stop op de naturalisatie van Palestijnen.

Het dagblad Ha'aretz stelt in het hoofdcommentaar dat de nieuwe maatregel niet nodig is omdat er onder de bestaande wetgeving al genoeg mogelijkheden zijn om in individuele gevallen het burgerschap te weigeren. Onder de nieuwe wet is het omgekeerd; er kunnen uitzonderingen gemaakt worden om mensen wel het burgerschap te geven.

Naast het veiligheidsargument haalde de voorstanders van de wet ook het demografische argument aan. Sinds 1993 zouden tienduizenden Palestijnen zich gevestigd hebben in het land.

De nieuwe wet is volgens een Israëlische expert op het gebied van de burgerrechten een uitzondering. Er bestaan in Israël vrijwel geen wetten waarin de Palestijnen openlijk worden benadeeld. Wel meent hij dat er sprake is van wijdverbreide discriminatie tegen de Arabische inwoners. Maar dat gebeurt vooral op politiek en administratief niveau, het is niet wettelijk vastgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden