Commentaar

'Israël moet inzien dat vernietiging Hamas niet bijdraagt aan vredesproces'

Het is de hoogste tijd voor een bestand in de Gaza-oorlog. Israël en Hamas moeten leren concessies te doen, schrijft Henk Müller in het commentaar van de Volkskrant.

Israëlische tanks bij de grens met de Gazastrook.Beeld ap

De Gaza-oorlog is in volle gang. Al twee weken lang bestoken Israël en de Palestijnse Hamas-beweging elkaar. Tot nu toe zijn er aan Palestijnse kant meer dan 700 doden gevallen en zijn 34 Israëlische soldaten gesneuveld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, heeft gezegd dat beide partijen zich mogelijk schuldig maken aan schendingen van het oorlogsrecht.

Een ding is zeker, er is dringend een humanitair bestand nodig om de bevolking in de Gazastrook een kans te geven de gewonden te verzorgen, de 140 duizend voor bombardementen gevluchte gezinnen onderdak te bieden en van voedsel te voorzien. VN-chef Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry proberen met de moed der wanhoop een bestand te sluiten tussen de Palestijnen en Israël.

Hamas-leider Khaled Mashaal zegt daarvoor te voelen, maar een volledige wapenstilstand sluit hij uit zolang Israël niet aan alle voorwaarden van Hamas voldoet. Ook Israël voelt voor een humanitair bestand, maar sluit eveneens een volledig bestand uit zolang de Palestijnen niet aan alle Israëlische voorwaarden voldoen. Dat biedt weinig perspectief.

Vernietiging Hamas
In de tussentijd blijft Israël streven naar de vernietiging van Hamas. Dat is onverstandig, als het al haalbaar is. Hamas en de Palestijnse Autoriteit vormen één 'verzoeningsregering' die - nieuw voor Hamas - formeel Israël erkent, maar door Israël zelf niet wordt erkend. Israël, de machtigste partij in dit conflict, zou moeten inzien dat een vredesproces niet wordt bevorderd door het streven Hamas te verpletteren. Concessies zijn onvermijdelijk voor vrede.

Israël zou bijvoorbeeld de blokkades kunnen verlichten en meer personen en goederen kunnen doorlaten. Gaza is afgegrendeld van de wereld. Ook moet het toestaan dat de salarissen worden uitbetaald van 43 duizend ambtenaren die nu als 'terroristen' te boek staan. Hamas moet eveneens leren concessies te doen. Het zou als tegenprestatie moeten afzien van raketaanvallen en de ondergrondse tunnels in Gaza moeten vernietigen.

In Noord-Ierland was er pas sprake van een doorbraak toen Groot-Brittanië als sterkste partij zich bereid toonde een oplossing te zoeken voor de bloedige strijd. Londen onderhandelde met 'terroristen' en sloot vrede. In dit minstens zo complexe conflict is Israël de sterkste partij. Jeruzalem kan en moet een einde maken aan de niet aflatende spiraal van geweld door een bestand te sluiten en daarna serieus werk te maken van het vredesproces. Israël is dat ook aan zijn stand verplicht.

Henk Müller is opinieredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden