Israël maakt zich zorgen nu Assad strijd tegen opstandelingen richting grensgebied verplaatst

Het Syrische leger is op weg richting de door Israël bezette Golanhoogte voor een offensief bij het Syrische stadje Bayt Dinn. Met het leger van Assad naderen ook Hezbollah-strijders en Iraanse milities - in Israël reden tot zorg.

Een man kijkt naar Syrië vanuit een door VN-vredessoldaten bewaakte legerpost op de Bentalberg in het Golanhoogte-gebied. Beeld AFP
Een man kijkt naar Syrië vanuit een door VN-vredessoldaten bewaakte legerpost op de Bentalberg in het Golanhoogte-gebied.Beeld AFP

Het Syrische leger en zijn bondgenoten rukken op in de richting van de door Israël bezette Golanhoogte. Israël volgt de opmars met argusogen. Tel Aviv wil vooral de bondgenoten van president Assad niet in de buurt zien: de fundamentalistische Hezbollah-beweging, waarmee de Israëliërs twee oorlogen voerden, en aartsvijand Iran.

Het offensief van het leger, Hezbollah-strijders en Iraanse milities concentreert zich op het strategisch gelegen Syrische stadje Bayt Dinn. Daar zijn voornamelijk opstandelingen gelegerd die in het Westen als 'gematigd' te boek staan. Hun commandanten verwachten dat Hezbollah met het offensief probeert een rechtstreekse aanvoerroute te creëren tussen het Syrische deel van de Golan en de bakermat van de beweging, Zuid-Libanon.

Duidelijk signaal

'De kernvraag is: zal Israël het accepteren?', zegt de Britse Midden-Oostenkenner Scott Lucas. 'Het land vreest dat Iraanse troepen en Hezbollah nieuwe posities innemen vanwaaruit ze Israëlische steden en dorpen met raketten zullen bestoken.'

Officieel bemoeit Israël zich niet met de Syrische burgeroorlog, maar premier Benjamin Netanyahu heeft toegegeven dat zijn land 'tientallen' gerichte aanvallen heeft uitgevoerd, zowel vanuit de lucht als met mortiervuur. Meestal was het doelwit een wapenkonvooi van Hezbollah. Maar ook een Iraanse generaal werd gedood.

Nog maar enkele weken geleden bestookte de Israëlische luchtmacht een Iraans complex op een Syrische legerbasis. 'Dat was een duidelijk signaal: pas op, ga niet te ver!', aldus Lucas, hoogleraar internationale politiek aan de universiteit van Birmingham.

Een Israëlische tank oefent in het grensgebied met Syrië. Beeld epa
Een Israëlische tank oefent in het grensgebied met Syrië.Beeld epa

Legitimiteit

Israël bewandelt ook de diplomatieke weg, met name via Rusland dat het Syrische regime de laatste jaren op grote schaal militaire steun verleende. Netanyahu bezocht meer dan eens de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij volgens Israëlische media op goede voet staat. Via Poetin hoopt de premier te bewerkstelligen dat Iraanse troepen op ten minste 40 kilometer afstand worden gehouden van de Golanhoogte. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft evenwel laten weten dat de aanwezigheid van Iraanse milities in Syrië 'legitiem' is.

'Israël zal zich moeten beraden op zijn positie', schreef de defensiespecialist van de Israëlische krant Haaretz, Amos Harel, in het licht van het Syrische offensief dat nu gaande is op luttele kilometers van de Golanhoogte.

De Syriërs hebben de opstandelingen enkele dagen de tijd gegeven om zich over te geven. Doen ze dat niet, dan zullen Bayt Dinn en enkele nabijgelegen dorpen onder de voet gelopen worden. In dat geval zullen, zo verwachten de Israëliër Harel en andere deskundigen, Syrische troepen en bevriende milities hun opmars voortzetten naar het zuiden.

Heerschappij

Daar, in de driehoek tussen de Golanhoogte, Syrië en Jordanië, is een jihadistisch groep aan de macht, nauw verwant aan de terreurgroep IS die uit vrijwel geheel Syrië verdreven is. De groepering JKW bestiert een enclave met zo'n tienduizend inwoners volgens de rauwe regels van de sharia, maar heeft geen agressie getoond jegens Israël of Jordanië.

De Jordaanse journalist Bassam Badareen, een man met goede contacten onder de Jordaanse machthebbers, schreef dat de Iraniërs erop gebrand zijn ten koste van JKW door te stoten tot de stad Daraa nabij de Syrisch-Jordaanse grens. In Daraa begon in 2011 de opstand tegen president Assad die uitmondde in de burgeroorlog.

Het ultieme doel van Assad is het herwinnen van de heerschappij over het gehele Syrische grondgebied. Dat betekent in zijn ogen niet dat Iraniërs en Hezbollah-strijders het veld moeten ruimen. Vanuit Israëlisch perspectief is dat, zacht gezegd, zorgwekkend. 'De Syrische regering heeft Iran uitgenodigd', schreef The Jerusalem Post woensdag. 'Elke beweging van het bewind in de richting van de Golan roept de vraag op welke rol Iran en zijn handlangers spelen, en vergroot de kans op spanningen en gevechten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden