Israël legt torenflats Gaza in puin

De Israëliërs beschoten de hoogste gebouwen van Gaza-Stad. Een nieuwe tactiek in de oorlog met Hamas.

Het dertien verdiepingen tellende zogeheten Italiaanse complex in Gaza-Stad is na de Israëlische beschieting zwaar beschadigd. Foto ap

De vergelijking werd dinsdag gemaakt door de in Washington wonende Amerikaans-Palestijnse publicist Samer Badawi: het ineenzijgen van torenflats in Gaza roept herinneringen op aan '9/11'. Nog niet eerder tijdens de anderhalve maand durende oorlog met Hamas vernietigde de Israëlische luchtmacht appartementen- en winkelcomplexen van dertien verdiepingen en hoger.

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee van de hoogste gebouwen van Gaza-Stad bestookt. Er vielen voor zover bekend geen doden. De Israëliërs hadden de bewoners gewaarschuwd, opdat ze konden ze vluchten. Wel raakten enkele tientallen gewond. Hele families zijn dakloos geworden.

De politie in Gaza zei gisteren dat de vijftien verdiepingen tellende Bashatoren, met tientallen woningen en winkels, met de grond gelijk was gemaakt. Het zogeheten Italiaanse complex, met dertien verdiepingen iets lager maar veel uitgestrekter, werd zwaar beschadigd.

In een van de gebouwen bevonden zich volgens de Arabische tv-zender Al Jazeera kantoren die in gebruik waren door leiders van de politieke tak van Hamas. De zender meldde dat bij wijze van waarschuwing drie lichte projectielen op het gebouw werden neergelaten, voordat F-16-gevechtsvliegtuigen hun vuurkracht inzetten.

Paniek

In de nacht van zondag op maandag stortte de dertien verdiepingen tellende Zafer 4-toren in. Na het bombardement liet het Israëlische leger weten dat er 'een commandocentrum van Hamas' was gevestigd. Ook bewoners van nabijgelegen gebouwen waren vooraf gewaarschuwd. De 23-jarige blogger en fotojournalist Jehad Saftawi woont in een van die gebouwen, op elf hoog. Hij vertelt per telefoon hoe paniek zich meester maakte van de buurt. 'De huisbewaarder kreeg een telefoontje vanuit Israël dat de bewoners onmiddellijk geëvacueerd moesten worden. Veel van hen sliepen, buren maakten elkaar wakker. In het gebouw wonen veertig families. Een deel durft niet terug te komen, al zijn de meeste mensen weggerend zonder dat ze iets van waarde konden meenemen.'

Saftawi ging wel terug, om te constateren dat de voordeur van zijn appartement uit de sponningen was gevlogen en de ramen aan gruzelementen lagen. 'Ik had nog geluk, de luchtaanval richtte aan de andere kant van het gebouw meer schade aan.' Op een foto die Saftawi gisteren vanaf het balkon van een mede-bewoner maakte, ziet het beschoten Zafer-flatgebouw eruit als een gebutste harmonica. In de buurt is een tentenkamp opgetrokken voor dakloos geworden bewoners. 'Ze leven tussen de brokstukken en in de brandlucht.'

Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten in Gaza zijn sinds het begin van de oorlog ten minste 2.137 inwoners omgekomen. De meesten zijn burgers, onder wie 513 kinderen. De cijfers dateren van het weekeinde, voor de aanvallen op de flats.

Meer over