Israël laat toch Hamas-leden vrij

Israël zal toch gevangenen van de militante Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad vrijlaten. Dat gebeurt mogelijk al voor de ontmoeting tussen de premiers Sharon en Abbas die voor morgen op het programma staat....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Beide leiders reizen de komende weken los van elkaar naar Washington voor gesprekken met president Bush. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde dat Bush 'uitkijkt naar de gesprekken met premier Abbas'. Het is de eerste keer in bijna drie jaar dat een Palestijnse leider op het Witte Huis zal worden ontvangen.

Israël zal met de toevoeging van ongeveer 60 gevangenen van Hamas en Jihad naar verwachting binnenkort ongeveer 400 Palestijnen vrijlaten. Voor de Palestijnse Autoriteit en de militante groepen is dat nog steeds volstrekt onvoldoende. Israël houdt meer dan zesduizend Palestijnen vast.

De vrijlating is niet opgenomen in de 'routekaart'naar de vrede. Het is echter wel een van de belangrijkste voorwaarden in het staakt-het-vuren van de militante groepen. Hamas heeft gezegd te verwachten dat alle gevangen vrijgelaten worden voordat de drie maanden van het bestand om zijn, eind september, anders worden de aanslagen hervat.

Voor Israël is die eis volstrekt onacceptabel. Er worden geen gevangenen vrijgelaten die 'bloed aan hun handen'hebben. Wel heeft Sharon gezegd dat hij wil helpen de positie van Abbas te versterken. Daarin past de vrijlating van een substantieel aantal gevangenen.

Abbas is opnieuw ernstig bekritiseerd door Hamas en Jihad omdat hij naar Wahington reist, 'terwijl Yasser Arafat vastzit in Ramallah'. Arafat zou onder zware Egyptische druk akkoord gegaan zijn met de reis van zijn premier. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, heeft zich voor het eerst positief uitgelaten over de relaties met de PA. 'Het is bemoedigend', zei Shalom. 'De nieuwe leiders, ze spreken anders. Misschien betekent dat ook dat ze anders handelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden