Israël laat Palestijnse hongerstaker vrij

Israël heeft een Palestijnse hongerstaker, een leider van de Islamitische Jihad, vrijgelaten uit zijn cel. Khader Adnan weigerde al 56 dagen te eten. Hiermee wilde hij zijn vrijlating afdwingen. Dat is zondag gebeurd, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

Redactie
Khader Adnan wordt na zijn vrijlating begroet door vrienden en familie. Beeld afp
Khader Adnan wordt na zijn vrijlating begroet door vrienden en familie.Beeld afp

Adnan (37) werd gearresteerd en in zogeheten 'administratieve hechtenis' genomen. Dat is een methode waarbij Israël Palestijnen opsluit zonder dat er een aanklacht ligt of er een proces volgt. Het is een veiligheidsmaatregel om geweld te voorkomen.

Nadat Adnan al sinds begin mei niet meer had gegeten, kwam hij begin juli onder medisch toezicht te staan in de gevangenis. Zijn vrijlating was onvermijdelijk na waarschuwingen van allerlei organisaties, zoals het Rode Kruis, dat de Palestijn op het randje van de dood was.

Hij is al tien keer vastgezet zonder aanklacht. Meermalen ging hij in hongerstaking. In 2012 hield hij het 66 dagen uit zonder eten.

In 2012 hield Khader Adnan het al 66 dagen lang zonder eten vol in de Israëlische gevangenis.

Dwangvoeding

In juni gaf de Israëlische regering groen licht aan een wet die het mogelijk maakt om dwangvoeding toe te passen op Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn. Het land riep de wet in het leven omdat ze bang is dat de hongerstakers overlijden. Dat kan weer leiden tot protesten in de Westelijke Jordaanoever. Medici in het land zijn fel gekant tegen de wet.

De Israëlische beroepsorganisatie van artsen vindt dwangvoeding een vorm van marteling, bovendien vinden Israëlische artsen dat er medische risico's aan verbonden zijn. De voorman van de Club van Palestijnse Gevangenen, Qadoura Fraes, noemde de wetgeving racistisch en een schending van het internationaal recht.

Khader Adnan omhelst zijn dochter na zijn vrijlating. Beeld epa
Khader Adnan omhelst zijn dochter na zijn vrijlating.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden