Israël laat groep Palestijnen vrij

Israël heeft donderdag een hoge veiligheidsfunctionaris uit Gaza en 33 andere Palestijnen vrijgelaten. Maar het vredesproces op basis van de 'routekaart' blijft een hachelijke zaak....

Reuters en AP

De snelweg door de Gazastrook, die Israël drie dagen geleden had vrijgegeven voor Palestijns verkeer, werd gisteren weer gesloten - zij het slechts voor zes uur. Dat was een strafmaatregel voor de beschieting van een joodse nederzetting, waarbij drie Israëli's gewond waren geraakt.

In Qalqiliya, op de Westelijke Jordaanoever, schoten Israëlische soldaten een plaatselijke leider van de Al-Aqsa Martelaarsbrigades dood toen een poging een arrestatie te verrichten in geweld ontaardde. Deze brigades vormen de gewapende tak van Fatah, dat een staakt-het-vuren in acht neemt. Maar niet alle brigades respecteren het bestand.

'Wij van de Al-Aqsa Martelaarsbrigades maken bekend dat wij niet meewerken aan het bestand zolang de (Israëlische) bezetters doorgaan met invallen in ons land en het doden van onze mensen', riep een plaatselijke leider van de brigades bij de begrafenis van zijn doodgeschoten collega in Qalqiliya. 'Wij waarschuwen de regeringvan Sharon dat ons antwoord niet lang op zich zal laten wachten en binnen 24 uur als een aardschok zal komen.'

De bekendste Palestijn die gisteren door Israël werd vrijgelaten is Suleiman Abu Mutlak. Hij werd verdacht van een aanslag in Gaza die in november 2000 het leven kostte aan twee Israëli's. Maar een militaire rechtbank zag onvoldoende bewijs om hem gevangen te houden. De 33 andere Palestijnen waren onlangs opgepakt bij een razzia in Hebron, nadat een inwoner van die stad een zelfmoordaanslag had gepleegd.

Nabestaanden van de Israëlische slachtoffers protesteerden. Ze vrezen dat de vrijgelaten Palestijnen nieuwe aanslagen zullen beramen. De meeste vrijlaten Palestijnen hadden hun straf echter al uitgediend of waren nooit in staat van beschuldiging gesteld.

Een woordenstrijd over de vraag wie gewonnen heeft na een intifada van 33 maanden barstte los toen de Israëlische legerchef, generaal Moshe Yaalon, in een kranteninterview zei dat 'het Israëlische leger het terrorisme heroïsch heeft bestreden en dat we nu moeten zeggen dat we hebben gewonnen en doorgaan met leven'. Hamas-woordvoerder Rantisi zei daarop dat het Hamas is dat een grote overwinning heeft behaald, zowel op diplomatiek als militair terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden