Israël laat 250 Palestijnen vrij

Premier Olmert wil positie president Abbas versterken met gebaar van goede wil...

Van onze correspondent

GAZA-STAD De Israëlische premier Ehud Olmert heeft maandag beloofd 250 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Het is de belangrijkste toezegging die Israël heeft gedaan tijdens een Midden-Oosten-top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. De ontmoeting was bedoeld om de positie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas te versterken in het licht van de machtsovername door Hamas in de Gazastrook.

Premier Olmert heeft de beoogde vrijlating een ‘gebaar van goede wil’ genoemd aan de ‘gematigde’ president Abbas. Hij heeft ook nadrukkelijk verklaard alleen leden van de Fatah-partij van Abbas vrij te willen laten. Bovendien moeten de gevangenen ‘geen bloed aan hun handen hebben’ en een verklaring ondertekenen waarin ze geweld afzweren.

Naast Olmert en Abbas namen ook de Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah deel aan de top. Beide Arabische leiders hebben de machtsgreep van Hamas in Gaza, tien dagen geleden, scherp veroordeeld. Wel heeft Mubarak heeft maandag beklemtoond dat Israël alleen vrede kan sluiten met alle Palestijnen.

Het was een verwijzing naar de speculaties over een ‘Westoever eerst’-benadering van Israël, om zodoende de Gazastrook verder te isoleren.

De Sharm el-Sheikh-top heeft onderstreept dat de Westoever en de Gazastrook elk in een andere politieke werkelijkheiden verkeren – beide Palestijnse gebieden hebben min of meer een eigen regering. Hamas had de top al bij voorbaat verworpen. Als toelichting gaf Hamas-minister van Gezondheid, Sport en Cultuur, Basil Naim, in Gaza-Stad: ‘Israël zal Abbas niet geven wat hij nodig heeft. Veiligheid is voor Israël belangrijker dan Abbas.’

President Abbas had in aanloop naar de top een lange lijst met eisen aan Israël geformuleerd, waaronder een merkbare vermindering van van Israëlische controleposten op de Westoever en het begin van onderhandelingen over de oprichting van een Palestijnse staat. Maar Olmert heeft in beide gevallen geen concrete toezeggingen gedaan. Wel ziet hij ‘een kans’ om ‘het regionale diplomatieke proces vooruit te brengen’. Olmert: ‘Ik ben niet van plan deze mogelijkheid te missen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden