nieuwspalestijnen

Israël laat 17-jarige Palestijns activiste Ahed Tamimi na acht maanden vrij

Israël heeft zondag de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijgelaten uit een militaire gevangenis. Omringd door geëmotioneerde familieleden en talrijke journalisten arriveerde ze in haar woonplaats Nabi Saleh op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze bracht eerst een bezoek aan de familie van een door het Israëlische leger doodgeschoten dorpeling.

Theo Koelé
Ahed Tamimi zondag met haar vader in Nabi Saleh. Beeld AP
Ahed Tamimi zondag met haar vader in Nabi Saleh.Beeld AP

Tamimi verwierf eind vorig jaar internationale bekendheid met een video waarop te zien is hoe ze een zwaarbewapende Israëlische militair slaat. Voor deze daad en andere delicten, waaronder ophitsing en het gooien van stenen, was ze door een militaire rechtbank veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf.

In de ogen van Palestijnen is ze een heldin, ‘een icoon van het burgerprotest’, zoals het Palestijnse persbureau Wafa haar zondag noemde. Israëlische media omschrijven haar steevast als een provocateur.

‘Ons verzet gaat door tot de bezetting voorbij is’, zei Ahed Tamimi kort na haar vrijlating. Volgens haar vader Bassem zal de tiener ‘een leidende rol’ spelen in het verzet. De familie Tamimi organiseert al jaren lokale protestacties, waaraan Ahed als 12-jarige al meedeed. Aheds moeder Nariman, die de veelbekeken video had gemaakt, was wegens ophitsing ook tot een celstraf van acht maanden veroordeeld, en werd zondag samen met haar dochter vrijgelaten.

In de loop van de dag legde Ahed Tamimi bloemen bij het graf van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah, waarna ze werd ontvangen door diens opvolger, de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij prees haar als een ‘model’ van vreedzaam protest en een voorbeeld voor anderen.

Kinderen in detentie

De gevangenschap van Ahed Tamimi leidde in Israël en ver daarbuiten tot discussies over de behandeling van minderjarige Palestijnen. ‘Zij wordt nu vrijgelaten, maar honderden andere Palestijnse kinderen blijven achter de tralies en krijgen geen enkele aandacht’, zei een woordvoerder van de Israëlische tak van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zitten circa 300 Palestijnse minderjarigen in een Israëlische cel. Kinderen horen sowieso niet thuis in militaire detentie, stelde Amnesty International.

Ahed Tamimi zei zelf dat ‘de strijd voor de vrijlating van gevangenen moet doorgaan’. De meisjes die zij in de gevangenis had leren kennen, noemde ze ‘sterk’. Ze hielpen Tamimi, die rechten wil gaan studeren ‘om de Palestijnse zaak’ te dienen, met studiemateriaal om haar middelbare school-opleiding te kunnen afronden.

In Israël klonk ook veel kritiek op de celstraf; die had volgens menigeen hoger moeten zijn dan acht maanden. ‘De meeste Israëliërs zouden haar graag twintig jaar in de gevangenis zien’, zei Oren Haza, een parlementslid van de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu. Hij omschreef Ahed Tamimi als ‘een kleine terrorist’. Vorig jaar heeft ze een militair geslagen, straks slaat ze toe met een mes, waarschuwde Haza. Minister Uri Ariel van Landbouw noemde haar zondag eveneens een terrorist. Ook hij meende dat ze een hogere straf verdiend had.

5 redenen waarom u Ahed Tamimi moet leren kennen

Als tiener werd Ahed Tamimi al een symbool van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting. Ze is de Palestijnse Jeanne d'Arc die links en rechts Israël tegenover elkaar zet.

Voor Palestijnen is ze een heldin, voor veel Israëliërs een duivel met engelenhaar. Ahed groeide in een paar maanden uit tot het middelpunt van een propagandaslag in het decennia durende Israëlische-Palestijnse conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden