Israël: Iran loog over programma om kernwapens te ontwikkelen

Iran heeft volgens Israël in het geheim wel degelijk gewerkt aan de ontwikkeling van kernwapens, ondanks alle eerdere ontkenningen. Teheran beloofde in 2015 in een akkoord met de Verenigde Staten en vijf andere landen zijn nucleaire activiteiten te beperken, ook al ontkende het dat het ooit aan kernwapens heeft gewerkt. Maar volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was dat een leugen.

Volgens premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft Iran gelogen over zijn kernwapenprogramma. Beeld AP

Dat zou volgens hem blijken uit tienduizenden geheime documenten over het Iraanse nucleaire programma, waarop de Israëlische geheime dienst de hand heeft weten te leggen. In totaal zou het om 55 duizend pagina's  en 183 cd's met geheime informatie gaan. De documenten tonen volgens Netanyahu aan dat Iran in ieder geval op papier nog steeds werkt aan een uitgebreid programma voor het ontwerpen en uittesten van kernkoppen. Alle documenten daarover zou Teheran na het akkoord met de zes landen hebben opgeslagen op een geheime locatie. 

Zelfs na het akkoord ging Iran door zijn kernwapenprogramma uit te breiden, zei Netanyahu in een toespraak die op primetime door de Israëlische televisie werd uitgezonden. Zijn presentatie over het  Iraanse nucleaire programma was duidelijk bedoeld om de Amerikaanse president Trump een argument te geven zich terug te trekken uit het akkoord met Teheran. ‘Het atoomakkoord biedt Iran een duidelijk pad naar een kernarsenaal, zei Netanyahu.

Trump moet over anderhalve week besluiten of de VS de economische sancties tegen Iran weer laten ingaan. Dat zou erop neerkomen dat de VS het akkoord  volgens Trump het ‘slechtste’ dat de VS ooit hebben gesloten  in de prullenmand gooien. Alles wijst er ook op dat Trump vastbesloten is het akkoord op te zeggen.

Afgelopen week hebben de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel geprobeerd Trump over te halen het akkoord overeind te houden. Na Netanyahu’s presentatie liet EU-buitenlandchef Federica Mogherini weten dat ze het 'bewijs' van Israël dat Iran het atoomakkoord schendt, niet overtuigend vond. De informatie van Netanyahu heeft de contractnaleving door Iran vooralsnog niet in twijfel getrokken, reageerde Mogherini.

De VS noemden de Israëlische informatie juist wel 'overtuigend'. De Amerikaanse president Trump liet zich achteraf lovend uit over Netanyahu’s presentatie en stelde dat het opzeggen van het akkoord met Teheran een goed signaal zou zijn aan het adres van Noord-Korea. Tegelijkertijd sloot hij niet uit dat de VS met Teheran over een nieuw akkoord zullen onderhandelen. 

Trump belde afgelopen zondag met Netanyahu om te overleggen over de ‘destabiliserende activiteiten van Iran in de regio. Kort daarna werd Syrië getroffen door een reeks raketaanvallen, waar Israël vermoedelijk achter zat. Volgens berichten in de Israëlische pers was de aanval gericht op wapendepots waar Iraanse raketten opgeslagen lagen. Bij de aanval zouden zeker 200 raketten zijn vernietigd. Ook zou een aantal Iraanse militairen zijn omgekomen. 

Israël heeft de afgelopen tijd al verscheidene aanvallen op Iraanse doelen in Syrië uitgevoerd om de militaire opmars van de Iraniërs te stuiten.  Samen met Rusland heeft Iran de Syrische president Assad geholpen een groot deel van zijn land te heroveren op de rebellen.

Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.