Israel hervat 'binnenkort' bouw joodse nederzettingen

Israël zal 'binnenkort' de bouwstop voor joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden opheffen. Volgens de Israëlische legerradio heeft premier Netanyahu dat maandag in een bijeenkomst met kolonistenleiders gezegd....

REUTER; AP

Reuter, AP

JERUZALEM

De voormannen van de kolonistenbeweging hadden gisteren hun eerste ontmoeting met Netanyahu sinds deze op 29 mei tot premier werd gekozen. Na het onderhoud uitten zij hun teleurstelling over de weigering van de Likud-regeringsleider concrete toezeggingen te doen.

De voorzitter van de Raad van Nederzettingen (in Judea, Samaria en Gaza), Wallerstein, zei niettemin te verwachten dat Netanyahu zijn verkiezingsbeloften zal nakomen.

Tijdens de campagne toonde Likud, de partij van de premier, zich een voorstander van expansie van de joodse aanwezigheid op de westelijke Jordaanoever. De regering onder de Arbeidspartij stelde in 1992 een bouwstop in voor nieuwe nederzettingen en beperkte de ontwikkeling van de 144 bestaande, om de onderhandelingen met de PLO een kans te geven.

Volgens een verklaring die het kantoor van de premier gisteren uitgaf, heeft Netanyahu de kolonistenleiders laten weten dat nederzettingen 'net als steden en dorpen' het recht hebben zich te ontwikkelen. 'Ik heb meer geluisterd dan geantwoord', aldus Netanyahu. 'Ik heb gezegd dat we op het ogenblik een systematisch onderzoek uitvoeren naar de omstandigheden (in de nederzetingen).' Netanyahu heeft zich tot dusver niet op een nederzettingenpolitiek vastgelegd, vooral om de PLO en de Amerikanen niet tegen zich in het harnas te jagen.

De kolonisten streven naar verdubbeling van de joodse bevolking in de Palestijnse gebieden, van 145 duizend naar driehonderdduizend. De Amerikaanse regering beschouwt nederzettingen echter als een obstakel voor het vredesoverleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden