Israël heeft vooralsnog lak aan VN-bouwverbod in bezette gebieden

Israël gaat gewoon door met de bouw van honderden woningen in het bezette oostelijke deel van Jeruzalem, ondanks de uitspraak van de VN-Veiligheidsraad dat de uitbreiding van nederzettingen 'onmiddellijk en volledig' moet worden gestaakt. Bestaande bouwplannen worden mogelijk vandaag al goedgekeurd.

Door onze buitenlandredactie
Een jongen wacht op de bus bij de illegale nederzetting Ramat Shomo op 23 december 2016. Beeld epa
Een jongen wacht op de bus bij de illegale nederzetting Ramat Shomo op 23 december 2016.Beeld epa

Premier Benjamin Netanyahu is niet van plan de internationale gemeenschap 'de andere wang toe te keren.' 'We zijn een land met nationale trots.' Hij heeft furieus gereageerd op de VN-resolutie, die vrijdag werd aangenomen doordat de VS zich onthielden van stemming. 'Schaamteloos', noemde de premier de houding van de Amerikanen.

Dat de VS geen veto uitspraken om Israël in bescherming te nemen, rekent Netanyahu in het bijzonder de vertrekkende president Barack Obama aan. Volgens Israëlische regeringsfunctionarissen zou Obama zelfs de geestelijke vader van de resolutie zijn, en heeft Washington druk uitgeoefend op andere leden van de Veiligheidsraad om vóór te stemmen. De regering-Netanyahu heeft aangekondigd 'bewijzen' te overhandigen aan Donald Trump zodra hij zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis. De toekomstige Amerikaanse president heeft laten blijken geen moeite te hebben met de Israëlische nederzettingenpolitiek.

Maatregelen

Israël heeft de afgelopen dagen diplomatieke en financiële maatregelen genomen tegen landen die de resolutie steunden. Zo staakte het de financiële hulp aan Angola en Senegal. Eerder dit jaar gaf Netanyahu nog hoog op over zijn goede relaties met Afrikaanse landen.

De premier, tevens minister van Buitenlandse Zaken, ontbood de ambassadeurs van alle leden van de Veiligheidsraad waarmee Israël diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Ook haalde hij tijdelijk zijn ambassadeurs terug uit Nieuw-Zeeland en Senegal, mede-indieners van de verfoeide resolutie.

Premier Benjamin Netanyahu is niet van plan de internationale gemeenschap 'de andere wang toe te keren.' Beeld afp
Premier Benjamin Netanyahu is niet van plan de internationale gemeenschap 'de andere wang toe te keren.'Beeld afp

De premier van Oekraïne, wiens land de resolutie steunde, zou vandaag een bezoek aan Israël brengen maar is niet welkom meer. Een geplande ontmoeting van Netanyahu met de Britse premier Teresa May, in de marge van een internationale bijeenkomst, werd dinsdag geannuleerd. Groot-Brittannië is een van de permanente leden van de Veiligheidsraad.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op de VN-resolutie. Die heeft volgens hem de basis gelegd voor 'serieuze onderhandelingen' met Israël over een onafhankelijke Palestijnse staat. Nu de Veiligheidsraad gesproken heeft, vestigt Abbas zijn hoop op een internationale vredesconferentie die Frankrijk organiseert op 15 januari - luttele dagen voordat Trump aan de macht komt, en enkele maanden voordat de Fransen een nieuwe president kiezen.

'Anti-Israël-tribunaal'

Frankrijk streeft ernaar de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te heropenen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had tijdens Obama's tweede ambtstermijn vergeefs geprobeerd beide partijen tot vredesoverleg te bewegen. Israël heeft aangekondigd de conferentie in Parijs te boycotten.

Minister van Defensie Avigdor Lieberman sprak op voorhand over een 'anti-Israël-tribunaal'. Hij maakte zelfs een vergelijking met de rechtszaak tegen de Joods-Franse officier Dreyfus, die rond 1900 ten onrechte werd veroordeeld wegens spionage.

Analisten in Israël, van links tot rechts, waarschuwen voor een toenemend internationaal isolement van het land na de felle reactie op de VN-resolutie en de weigering deel te nemen aan de Parijse conferentie. 'Het gevoel dat de hele wereld tegen ons is kan Netanyahu politiek goed uitkomen', schreef commentator Sami Peretz in de krant Haaretz, 'maar het dient Israël niet, en zeker niet de Israëlische economie.'

Lees ook

VN-resolutie Israël is het slotakkoord van een gefrustreerde Obama
Bij de hooghartige Netanyahu kreeg de allengs dieper gefrustreerde Obama niets voor elkaar. Het door stemonthouding mogelijk maken van een Israël-kritische uitspraak in de Veiligheidsraad was van deze treurmars het opmerkelijke slotakkoord. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden