Israël: geheimzinnigheid rond ramp is schuld van Nederland

Israël verwerpt de kritiek op de geheimzinnigheid rond de verongelukte El Al-jumbo. Niet Israël maar Nederland heeft iets te verbergen, luidt de reactie op de onthullingen van de parlementaire enquêtecommissie....

Van onze correspondent Theo Koelé

'Het is een interne politieke kwestie', zegt de woordvoerder van El Al, N. Kleiman, die donderdag voor het eerst uitvoerig inging op beschuldigingen aan het adres van de Israëlische staatsluchtvaartmaatschappij. 'Nederland heeft een ernstig probleem', meent Y. Melman, auteur van een boek over de Israëlische inlichtingendiensten. Hij is bepaald geen verdediger van het veiligheidsbeleid van zijn land.

'Alle informatie over de vlucht en de lading was bekend bij de Nederlandse autoriteiten, maar kennelijk heeft niemand de moeite genomen die goed te bestuderen', aldus de woordvoerder van El Al. Hij vindt het 'moeilijk te begrijpen' dat Nederland in rep en roer is door een bandopname die aangeeft dat een El Al-medewerker de verkeersleiding op Schiphol gevraagd heeft te zwijgen over de lading van het toestel.

'Waarom zou iemand van ons de telefoon grijpen als we iets geheim wilden houden? Bovendien hebben we twee uur na de ramp alle gegevens over de lading verstrekt aan de politie.' De vrachtlijst vermeldde: chemicaliën, elektronica, reserve-onderdelen voor F 16-vliegtuigen en raketten en parfum voor de tax free-shop op het vliegveld van Tel Aviv. De toenmalige minister Maij-Weggen noemde daags na de ramp alleen parfum en elektronica.

'Ik denk dat de Israëlische autoriteiten ditmaal de waarheid spreken', zegt Y. Melman, die als een van de weinige Israëlische journalisten op onderzoek uitging toen vorig jaar bekend werd dat de rampjumbo chemicaliën bevatte. 'Het transport is verboden noch gevaarlijk', zegt Melman. 'Nederland is wellicht bang dat de innige samenwerking met Israël bij het vervoer van strategische goederen aan het licht komt.' Hij onthulde in 1995 dat een Nederlandse majoor gerekruteerd was door de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Het feit dat de Nederlandse justitie de man ongehinderd naar Israël liet vertrekken, is voor Melman het bewijs dat men veel door de vingers ziet.

Kritiek op Nederland inzake de Bijlmerramp heeft ook A. Lapidot, die namens de Israëlische regering twaalf uur na de ramp ter plekke een onderzoek begon. Ex-generaal Lapidot, die niet wil reageren op de jongste onthullingen, trof destijds een vreemde situatie aan. 'Hulpverleners en andere mensen liepen rond, maar er gebeurde weinig. Ik vroeg de Nederlanders of er niet verder moest worden gezocht naar slachtoffers, en kreeg te horen dat er toch geen kans op overlevenden was.'

Pas na een paar dagen werden de puinhopen opgeruimd. Zo kon het wellicht gebeuren dat de cockpit voice recorder verdween ('gestolen of verbrand'), oppert Lapidot. Hij verwijt de Nederlandse autoriteiten 'gebrek aan besluitvaardigheid'.

Drie partijen in het Israëlische parlement dringen aan op een onderzoek naar de toedracht van de ramp, bleek gisteren. De Arbeiderspartij, de Likoed en Meretz verklaarden dit in het tv-programma Netwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden