'Israël geeft Syrië Golan terug in ruil voor vrede'

Syrische media hebben woensdag gemeld dat Israël bereid is de Golan-hoogvlakte aan Syrië terug te geven in ruil voor een vredesakkoord....

AP

Geen van beide landen wilde bevestigen dat een dergelijke deal in de maak is. Wel beaamde de Syrische president Bashar Assad afgelopen zondag dat er indirect contact was gelegd over een eventuele hervatting van het vredesproces.

De Israëlische premier Ehud Olmert zei vorige week dat de landen elkaars wensen kennen en dat Israël openstaat voor vrede.

Israël veroverde de Golan-hoogvlakte in 1967 op Syrië. Onderhandelingen tussen Israël en Syrië werden in 2000 afgebroken toen Syrië de voorwaarden van een Israëlisch aanbod voor de teruggave afwees.

Israël was namelijk niet bereid volledig afstand te doen van het meer van Galilea, waaruit het de helft van zijn drinkwater put. Behalve Golan vormt ook de veronderstelde steun van Syrië aan militante bewegingen als Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad een obstakel in het vredesproces.

Verder zijn de spanningen tussen de twee landen groot gebleven door een Israëlische luchtaanval op een geheime militaire installatie in Syrië in september.

Volgens sommige buitenlandse berichten betrof het een nucleaire installatie die Syrië met hulp van Noord-Korea aan het bouwen was. De regering in Damascus zegt geen nucleair programma te hebben en Noord-Korea ontkent bij een dergelijk project betrokken te zijn.

In Israël werd woensdag uiteenlopend gereageerd op de mogelijkheid van een teruggave van de Golan-hoogvlakte. Een lid van de Likoed-partij zei dat het voortbestaan van Israël zonder Golan gevaar loopt. Binnen de Meretz-partij, aan de andere kant van het politieke spectrum, gingen stemmen op om deze historische kans op vrede met Syrië met beide handen aan te grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden