Israël geeft alsnog Palestijns geld vrij

De Israëlische regering geeft enkele tientallen miljoenen dollars aan geïnd belastinggeld vrij die het de Palestijnse Autoriteit heeft onthouden na de verkiezingswinst van Hamas....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Premier Ehud Olmert had de overmakingen van 55 miljoen dollar per maand gestaakt, omdat hij na de overwinning van Hamas in januari geen zaken wenste te doen met een ‘terroristische autoriteit’. Vooral de Europese Unie had kritiek geuit op dat besluit, omdat Israël onder de Oslo-akkoorden verplicht is namens de Palestijnse Autoriteit invoerbelastingen en btw te heffen en door te sluizen.

De leiders van de Fatah- en Hamas-facties in de Israëlische gevangenissen, Marwan Barghouti en Abdel Khaled Natche, hebben donderdag een overeenkomst getekend om de vijandigheden tussen de milities van de twee Palestijnse partijen te bezweren. President Mahmoud Abbas hoopt dat het akkoord de basis kan zijn van een regering van nationale eenheid.

De verklaring van de gevangen leiders, die in hoog aanzien staan bij de Palestijnen, is opmerkelijk omdat daarin staat dat de Palestijnse nationale strijd beperkt is tot ‘het grondgebied dat in 1967 is bezet’. Als de Hamas-leiding buiten de gevangenissen zich daar bij aansluit, is dat een impliciete erkenning van de staat Israël. Vooralsnog heeft de Hamas-regering zich echter op de vlakte gehouden.

Hoe Israël de belastinggelden voor de Palestijnen beschikbaar maakt, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk wordt het geld gestort in het tijdelijke fonds dat het Kwartet (VS, EU, VN en Rusland) opzet om te voorkomen dat het Palestijnse bestuur bezwijkt onder de verslechterde humanitaire situatie in de Gazastrook en de Westoever. De Wereldbank stelt dat zo’n noodfonds geen zin heeft als Israël niet meedoet.

De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, zei te overwegen de controleposten rond de Gazastrook weer te openen, zodat zowel de bevoorrading van Gaza als de export naar Israël weer op gang kunnen komen. Het Kwartet had er dinsdag bij Israël op aangedrongen het Gaza-toegangsakkoord uit 2005 na te leven. De benzineleverancier die woensdag de toevoer naar de Palestijnse gebieden had stopgezet, hervat vrijdag waarschijnlijk weer de leveringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden