Israël gaat toch door met bouw in betwist gebied

Premier Netanyahu heeft dinsdag een flinke domper gezet op het optimisme over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Een dag nadat hij de Amerikaanse minister Albright een 'time out' had beloofd in de bouw van joodse nederzettingen zei Netanyahu dat bouwprojecten gewoon zullen doorgaan....

AP, Reuter, AFP

JERUSALEM

Ook de werkzaamheden voor de bouw van de omstreden joodse wijk Har Homa in Oost-Jeruzalem gaan door, aldus de burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert.

Het probleem lijkt de interpretatie van de term 'time out'. 'Er is overeenstemming om de kwestie van een time out te bespreken, en alle partijen zullen hun ideeën ventileren', zei Netanyahu tegen verslaggevers.

'U weet dat wij bouwen in de nederzettingen en ons een natuurlijke groei van die nederzettingen voor ogen staat. En ik ben niet van plan dat beleid te wijzigen.'

De toezegging van een time out gold als het belangrijkste succes voor minister Albright. De woorden van Netanyahu bewezen eens te meer hoe moeilijk het is voor Israël en de Palestijnen om hun geschillen over de echt belangrijke kwesties bij te leggen, ondanks de overeenkomst die zij maandag sloten over een hervatting van het vredesoverleg op 6 oktober.

De besprekingen hebben zes maanden stilgelegen door het Israëlische besluit de wijk Har Homa te bouwen en de Palestijnse zelfmoordaanslagen van 30 juli en 4 september in Jeruzalem.

Burgemeester Olmert zei dinsdag niet te verwachten dat Israël met betrekking tot Har Homa zal toegeven. 'Ik denk niet dat de premier zulke concessies zal aanbieden.'

De Palestijnen vinden dat Israël de bouw in Oost-Jeruzalem moet stilleggen, maar Olmert wil daar niets van horen. 'Ik vind het niet aanvaardbaar dat wij iedere keer in het stof moeten bijten als de Palestijnen iets gebruiken om een crisis te creëren', aldus de burgemeester.

Een belangrijke adviseur van de Palestijnse president Arafat veroordeelde de uitlating van Netanyahu. 'Het is een poging zich te onttrekken aan besluiten die in Washington en New York zijn genomen', aldus Nabil Abu Rudeina.

Volgens hem kan er alleen vrede en veiligheid in het Midden-Oosten komen, als Israël de vredesakkoorden toepast, geen nieuwe nederzettingen bouwt en onderhandelt op basis van de afspraken die in de Verenigde Staten zijn gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden