Israël gaat Joodse Europeanen werven na reeks aanslagen

De Israëlische regering heeft vandaag 40 miljoen euro uitgetrokken om de emigratie van Joodse Europeanen naar Israël te bevorderen. Premier Benjamin Netanyahu ziet in de aanslagen in Europa zoals de gijzeling in een joodse supermarkt in januari in Parijs en de beschieting van een synagoge in Kopenhagen een argument om naar Israël te verhuizen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Foto ap

'We zeggen tegen alle joden, al onze broeders en zusters, Israël is jullie thuis. Wij bereiden massale immigratie uit Europa voor en roepen daartoe op', zei Netanyahu. Het immigratieplan doelt vooral op Joden uit Frankrijk, Oekraïne en België.

Afgrijzen
In Nederland liet het Centraal Joods Overleg (CJO), waarin diverse Nederlandse Joodse organisaties zijn verenigd, vandaag weten betere beveiliging van Joodse objecten te willen. Naar aanleiding van de aanslagen in Kopenhagen, op een cultureel centrum en bij een synagoge, roept het CJO de overheid 'met klem' op de bewaking van Joodse doelen te verscherpen en te verzwaren.

Het CJO 'spreekt zijn afgrijzen uit' over de aanslagen van dit weekeinde in de Deense hoofdstad en uit medeleven met slachtoffers en nabestaanden. 'Helaas past de aanslag in Kopenhagen in de trend waarin Joodse instellingen keer op keer het slachtoffer zijn van dodelijk geweld.'

Meer over