Israël: Fatah is net zo extremistisch als Hamas

Fatah-congres neemt nieuw handvest aan...

ANP

BETHLEHEM De regering van Israël heeft zondag uiterst negatief gereageerd op het nog lopende partijcongres van de Palestijnse Fatah-beweging. Volgens minister van Informatie Yuli Edelstein is Fatah ‘net zo extremistisch als Hamas’, de radicaal-islamitische beweging die de scepter zwaait op de Gazastrook.

Daarmee reageerde hij op het nieuwe handvest van Fatah, dat eerder op de dag in Bethlehem werd aangenomen door de 2.355 congresdeelnemers. In het document staat dat Fatah het recht heeft zich met alle middelen te verzetten tegen de Joodse staat. Fatah blijft streven naar een onafhankelijke staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en eist dat Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden worden ontmanteld en dat Palestijnse vluchtelingen kunnen terugkeren.

Minister van Defensie Ehud Barak zei dat het eerste Fatah-congres sinds 1989 teleurstellend is verlopen en dat het geen belofte biedt voor de toekomst.

Met de conferentie hoopte de Fatah-beweging de interne verdeeldheid te beëindigen en de partij op de rails te zetten voor de parlementsverkiezingen van januari. Of dat ook gaat lukken, is zeer de vraag. Het congres verliep tot nog toe stormachtig en duurt nu al zes dagen, in plaats van de oorspronkelijk geplande drie dagen.

Zaterdag werd de Palestijnse president Mahmoud Abbas (74) l herkozen als leider van de beweging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden