NIEUWSIsraël

Israël en Verenigde Arabische Emiraten halen banden aan, annexatie Palestijnse gebieden opgeschort

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) hebben donderdag de diplomatieke betrekkingen volledig hersteld. De verrassende aankondiging maakt de Emiraten tot de eerste Golfstaat met diplomatieke relaties met Israël.

De Amerikaanse president Trump maakte donderdag de deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bekend. Beeld AFP
De Amerikaanse president Trump maakte donderdag de deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bekend.Beeld AFP

‘Nu het ijs is gebroken, verwacht ik dat meer Arabische en moslimlanden de UAE zullen volgen,’ aldus de Amerikaanse president Donald Trump, die de afgelopen anderhalf jaar bemiddeld heeft bij de totstandkoming van deze zogenaamde Abraham-akkoorden. Golfstaat Bahrein heeft als eerste enthousiast gereageerd op de ‘versterking van de kans op vrede’ door de stap van de Emiraten.

In de Arabische wereld onderhouden alleen Egypte en Jordanië diplomatieke banden met Israël. De Emiraten hebben Israël nooit volledig erkend wegens bezetting van Palestijnse gebieden, maar het streng autoritaire Abu Dhabi wil zijn internationale imago oppoetsen door zich te profileren als tolerante, geloofwaardige koploper voor regionale diplomatie.

‘Genadeklap’ annexatie Palestijnse gebieden

De historische doorbraak gaat gepaard met het voorlopig stopzetten van de annexatie van bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever door Israël. Aan de ene kant is het winst voor de Palestijnen dat annexatie voor nu van de baan is, maar ze zijn ontstemd dat hun invloed dusdanig is verminderd dat Abu Dhabi afstapt van de oude consensus. Van oudsher vinden de Emiraten dat er eerst een vredesakkoord moet liggen dat voorziet in een onafhankelijke Palestijnse staat, voordat de relaties met Israël kunnen worden genormaliseerd.

De afgelopen jaren zijn de verhoudingen tussen verschillende Arabische Golfstaten en Israël echter in stilte verbeterd, mede door een gezamenlijke afkeer van Iran en de Libanese militante groep Hezbollah. Ook vinden de Arabische prinsen uit de Golfstaten Israël aan hun zijde als het gaat om het inperken van de invloed van islamitische groeperingen zoals de Moslimbroeders en de militante Hamas.

Voor een Palestijnse staat biedt het huidige akkoord volgens de UAE-ambassadeur in de Verenigde Staten Youssef Al Otaiba nog steeds ruimte, zeker nu de Israëlische annexatieplannen ‘de genadeklap’ hebben gekregen. Daarom dringen de Emiraten bij de nieuwe vrienden in Jeruzalem en de oude Palestijnse broeders aan op hervatting van vredesonderhandelingen.

‘Geen vijgenblad’

Van die bevoogdende houding zijn de Palestijnen niet gediend. ‘Doe alsjeblieft niet alsof je ons een dienst bewijst. We zijn geen vijgenblad, voor niemand,’ aldus een hoge Palestijnse ambtenaar Hanan Ashrawi in een reactie op Twitter. De Palestijnse autoriteiten eisen dat het ‘verraad’ van de Emiraten direct wordt teruggedraaid. Een woordvoerder voor Hamas, die de Gaza-strook grotendeels onder controle heeft, zegt dat de UAE de Palestijnen ‘een mes in de rug steken.’ Iran waarschuwt dat de Emiraten zich ‘in het vuur van het Zionisme’ begeven, want deze ‘strategische fout’ brengt volgens Teheran geen vrede in de regio.

In de praktijk brengt het opschorten van annexatie weinig verandering in de situatie van de Palestijnse bevolking. Israël heeft de Westelijke Jordaan-oever grotendeels onder controle en bouwt daar nieuwe wijken voor zo’n 500.000 kolonisten, terwijl de Palestijnen slechts autonomie hebben in een aantal versnipperde gebiedjes.

Mooie opsteker voor Netanyahu

Jeruzalem en Abu Dhabi profiteren beiden van samenwerking op het gebied van investeringen, toerisme, directe vluchten en telefoonverbindingen, energie en de strijd tegen het coronavirus. Daarmee zijn de voordelen voor Israël groter dan het ene nadeel: het opschorten van de annexatie.

Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het akkoord een mooie opsteker tijdens een slepende binnenlandse politieke crisis. Ook van belang is het verzekeren van goede relaties met zijn belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten. Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november ook wint, met de Abraham-akkoorden zit Netanyahu goed. Trumps concurrent Joe Biden, verklaard tegenstander van annexatie van Palestijnse gebieden, verwelkomde het vredesverdrag als een ‘dappere en zeer noodzakelijke daad van staatsmanschap’ door de Emiraten.

Wordt Trump weer president, dan heeft Netanyahu hem een groot plezier gedaan door hem in verkiezingstijd te voorzien van een onverwachts succes voor zijn buitenland-politiek, zeker nadat Trumps vredesakkoord met Afghanistan langzaam uit elkaar valt, van vooruitgang in de ontmanteling van het kernwapenprogramma van Noord-Korea geen sprake is en vrede tussen Israël en de Palestijnen nog ver weg is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden